Вчера, 11.05.2017 г., в град Брацигово се проведе тържествена проверка-заря по повод честването на 141 години  от Априлското въстание в Брациговски въстанически пункт.
Мероприятията започнаха с шествие от сградата на общината до мемориален парк „Априлци” и  ритуал по поднасяне на венци пред паметника на Васил Петлешков.
Кулминацията на честването бе тържествената проверка-заря, в която взеха участие военнослужещи от 4-ти Артилерийски полк – Асеновград и представителният духов оркестър на Военновъздушните сили.  
На честванията присъстваха представители на държавната и местната власт, на Българската православна църква, жители и гости на Брацигово, заместник-командирът на 4-ти Артилерийски полк подполковник Красимир Ташев и командирът на военно формирование 28000 – Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов.
Военен ритуал по издигане на националното знаме по случай празника на град Ловеч бе проведен днес, 11.05.2017 г.,  пред Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий” в града. В него взе участие почетен караул от военно формирование 42800 – гр. Плевен.
Приемащият строя капитан Филип Асланов поздрави военнослужещите, след което лейтенант Лора Ралева издигна националния трибагреник.
На тържеството присъстваха кметът на град Ловеч Корнелия Маринова, представители на общинската власт, граждани и гости на града.
 
В Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС)-Сливен бяха проведени комплексни занятия с деветокласници и десетокласници от СПГ по строителство и геодезия “Арх. Георги Козаров” и с девети клас от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович". Часовете през месец май 2017 г. са по план-график за учениците от средните училища и са във връзка със задълженията на гражданите по отбраната на страната за учебната 2016/2017 г.  
Занятията се провеждат от офицери на Центъра за подготовка на специалисти и се организират от Военно окръжие –Сливен.
По време на своето обучение учениците се запознаха с част от стрелковото оръжие, което е на въоръжение в Българската армия, разгледаха музея на формированието, а също и разположената на открито експозиция от бронирана техника.
На 09.05.2017г. в град Перущица  военнослужещи от военно формирование 24490 – Асеновград взеха участие в тържественото отбелязване на 141-ата годишнина  от Априлската епопея.
         Честванията започнаха на площада пред народно читалище „Просвета – 1862” с ритуал по издигане на националното знаме и поднасяне на  венци и цветя на признателност пред паметната плоча на Братя Хаджитилеви, паметника на Петър Бонев и в църквата „Свети Архангел Михаил”. По късно пред исторически музей беше представена възстановка на героичните събития  по време на въстанието.
         Кулминацията бе тържествената проверка (заря), която се проведе на площад „Двадесети априлий”.
         На събитието присъстваха кметът на общината Ради Минчев представители на държавната и местната власт, ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени