Национална сертификация на контингента от състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз  „HELBROC – BG” се проведе за времето от 29 до 31.05.2017г., в пункта за постоянна дислокация на в.ф. 52590 – Ямбол и на Учебен център „Победа” – Ямбол.
Механизирана рота от състава на българския контингент проведе подготовката си в периода март-май 2017 г. В програмата бяха включени занятия по охрана на обекти, патрулиране, конвоиране и ескортиране, разделяне на враждуващи групировки със сила, борба с масови безредици и евакуация на невоенен персонал и участие в операции по предотвратяване на конфликти. В хода на подготовката практически се прилагаха доктрините на Европейския съюз, стандартни оперативни процедури и правила за бойно поведение.
Контингентът е в състав до 130 души – офицери, сержанти и войници от в.ф. 52590 от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада, като в българският контингент са включени и ... още
На 01.06.2017 г. в град Враца се проведе тържествена проверка (заря) по случай Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
Президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие строя на представителните роти от военно формирование 54990 – Враца, представителния духов оркестър на Сухопътните войски, студенти и на ученици. Командващ тържествена проверка бе подполковник Георги Крайнов – командир на военното формирование. Слова по случай 2 юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България произнесоха президентът на Република България Румен Радев и кметът на община Враца Калин Каменов.
В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев. На ритуала присъстваха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник - ... още
По традиция по повод 1 юни – Международния ден на детето, военните формирования на Сухопътни войски „отвориха врати“. Военнослужещите запознаха децата и младежите с историята на военните формирования, показаха им различни образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение, демонстрираха им своите умения. Младите приятели на Сухопътните войски разгледаха войсковите музеи.
Една от най-големите изненади за децата, подготвена от командването и личния състав на 55-ти инженерен полк - Белене, бе почерпка с бонбони, поднесена от робота за неутрализиране на взривни устройства -  ACOM R6.
                                *                     ... още
Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в тържественото отбелязване на 141-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета и в тържествата по повод 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
Програма на тържествата:
1 юни 2017 г._(понеделник)
21.00 ч., гр. Враца  - тържествена проверка - заря с участието на военнослужещи от военно формирование 54990 – Враца и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски; 21.30 ч., гр. Калофер – тържествена проверка - заря с участието на военнослужещи от военно формирование 34 750 – Карлово; 21.00 ч., гр. Казанлък  - тържествена проверка - заря с участието на военнослужещи от военно формирование  34 750 – Карлово и ВДО на военно формирование 24150 - Стара Загора; 18,30 ч., - Ритуал по поднасяне на венци пред паметника на Христо Ботев в Асеновград. 2 юни 2017 г. ... още
Пред националния паметник на културата „Асенова крепост” в Асеновград на 28.05.2017 г. започнаха тържествата по повод празника на града. С поднасяне на венци пред паметника на цар Иван Асен II и с общоградско празнично шествие от военнослужещи от военно формирование 24490, граждани, ученици и свещеници, под звуците на представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, честването продължи до площад „Академик Николай Хайтов”, където се проведе ритуал по издигане националното знаме на Република България. Слово към присъстващите произнесе кметът на община Асеновград доктор Емил Караиванов: „...като асеновградчанин знам, че най-красивите думи за Асеновград се пишат всеки ден, неочаквано и не с ръка, а със сърцето на добрите хора. Тези думи описват силата на духа и човешката съпричастност, на заразното ДОБРО. Всеки от нас, нашите близки, децата ни носим гена на това добро и съпричастност”.
На честването присъстваха и представители на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени