На 09.07.2017 г. в центъра на китното подбалканско градче Сопот, родното място на големия и славен род Вазови, беше отбелязана 167-годишнината от рождението на един от тях, поел по пътя на перото и посветил живота си на създаването на едни от най-стойностните произведения в българската литература - нейния патриарх Иван Вазов. В тържествения ритуал взеха участие военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада.
Да почетат паметта и делото на народния поет бяха дошли Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, Румен Димитров – заместник-министър на културата, Мариана Кацарова – председател на Общински съвет – Сопот, народни представители от 44-то Народно събрание, жители и гости на общината от цялата страна.
Кметът на Община Сопот Деян Дойнов поздрави всички жители и гости по повод годишнината от рождението на един от най-великите синове на България Иван Вазов, след което обяви решението на комисията за определяне на ... още
От 30 юни до 07 юли 2017 г. петима военнослужещи от Командването на Сухопътните войски и 101–ви Алпийски батальон – Смолян взеха участие в тактико-техническото учение в планинска местност „5 Torri” (5–те Кули) в Република Италия.
Учението е ежегодно и се провежда в местността Алта Вал Бадиа, в близост до Пасо Фалцарего. Нарича се „5–те Кули”, защото всички занятия (катерене, тактически действия в планинско-горист терен, преодоляване на скални препятствия, спасяване с хеликоптер) са на мястото, известно като 5-те кули. Мястото предлага отлични условия за тренировка и провеждане на занятия по специална алпийска подготовка, като за целта има оборудвани учебни места и 14 маршрута за катерене с дължина от 30 до 120 м. на 2255 метра надморска височина.
През тази година в учението взеха участие представители на 14 страни и военнослужещи от центъра на НАТО за подготовка и усъвършенстване на воденето на бойни действия в ... още
На  06.07.2017 г.  членовете на клуб „Родолюбие” от Средно училище „Св.Св.Кирил и Методий”- Две могили, област Русе, посетиха военно формирование 32420 – Русе.  Военнослужещи, под ръководството на капитан Васил Славчев, представиха формированието, техниката, техническите средства и пособията, с които се изпълняват поставените задачи на военното формирование. 
За пета, поредна, година Регионалният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе организира в летните месеци едноседмични занимания с деца от прогимназиалния курс, в който основна насока имат запознаването и популяризирането дейността на органите и службите за защита на населението от бедствия и аварии, охраната на националната граница, функциите, целите и задачите на военните формирование от БА. През тази година проектът е реализиран с участници от град Две могили област Русе и в заниманията на клуб „Родолюбие” участват 20 деца, които са ... още
Днес 06.07.2017 г. беше открит лагерния сбор на формированията от състава на Сухопътните войски, изведени на ЗП „Шабла”. Те ще участват в тактическото учение с бойни и съвместни експериментални стрелби „Шабла 17” и свързаното с него учение „Tobruq Legacy”, планирано да се проведе в рамките на международното учение „Saber Guardian”. Със заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов за началник на лагерния сбор е назначен полковник Тони Трифонов - началник на сектор „Подготовка на формированията за ПВО” на отдел „Подготовка на войските” в Командването на Сухопътните войски. Заповедта на началника на лагерния сбор беше прочетена пред целия личен състав.
На зенитния полигон са изведени над 300 военнослужещи личен състав и 80 единици бойна и обслужваща техника от формированията за ПВО на Сухопътните войски.
 На ЗП „Шабла” военнослужещите ще участват в ... още
Днес, 5 юли 2017г. в 31-ви Механизиран батальон - Хасково, от състава на Втора механизирана бригада бяха на посещение група от 64 деца от различни училища в града. Посещението е организирано от Младежки център - Хасково и е част от летните занимания за ученици от първи до шести клас.
Старши сержант Атанас Атанасов от запозна децата с ежедневната дейност и отговорностите на военнослужещите, също така със значимостта на професията. Негови колеги им показаха различни образци въоръжение, екипировка и техника.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени