На 11 и 12 март  в гарнизон Асеновград се проведoха тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия,  106 години от овладяването на Одринската крепост и 91 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.

Вчера, 11 март, мероприятията започнаха на строевия плац с награждаване от заместник-командира на полка подполковник Красимир Ташев на  отличили се военнослужещи и цивилни служители. По-късно, в знак на признателност, пред паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 1-во и 3-то планински отделения на 3-ти Планински артилерийски полк бяха поднесени венци и цветя.

Паметникът се намира в казармения район на  4-ти Артилерийски полк. Строен е в периода 1922г./1923 г., във връзка с честването на десетата година от Балканската война. През 2008г. е възстановен с доброволен труд и дарения на военнослужещи от полка, от община Асеновград и фирми от града, а през 2011г. са възстановени и двете плочи с имената на загиналите артилеристи в двете Балкански войни.

Свещеници от Асеновградската духовна околия отслужиха празничен молебен пред параклис „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в казармения район на 4-ти артилерийски полк.

  Днес, 12 март, мероприятията започнаха на площад „Академик Николай Хайтов” с изпълнение на военни маршове от представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, след което подполковник Красимир Ташев прие строя на военнослужещите от полка. В словото си той обърна внимание, че празникът е поредния повод да си припомним приемствеността и традициите в артилерията, за това, че „днешните артилеристи продължаваме да се учим на бойно майсторство от тях, от пионерите, от първопроходците, от хората, които създаваха и множаха бойната слава на българската артилерия“. Бе прочетен поздравителен адрес от името на президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Много емоционално бе и приветствието към личния състав на полка на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Голяма част от неговата професионална кариера е свързана с гарнизон Асеновград и 4-ти полк.

На церемонията за проявен висок професионализъм от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски с предметни награди и грамоти бяха наградени 16 военнослужещи.

Като част от празника, на площад „Академик Николай Хайтов” бяха развърнати три центъра с въоръжение и бойна техника.

На честването на празника на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия присъстваха още секретарят по сигурност и отбрана на президента на Република България  бригаден генерал от запаса Стефан Янев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, командири на формирования, ветерани-артилеристи, представители на местната власт и др.

 

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени