Празникът на ракетните войски и артилерията на Българската армия - 11 март, бе отбелязан в района на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора. 
      Честванията започнаха с тържествено строяване на артилеристите от бригадата, като строят беше приет от началника на щаба полковник Стоян Шопов.
     Представители на Старозагорската митрополия отслужиха водосвет за здраве, благоденствие и успехи на личния състав.
     Със заповед на командира на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов бяха наградени за заслуги и цялостна дейност през годината военнослужещи артилеристи.
     След награждаването в Гарнизонен военен клуб – Стара Загора се проведе лекция, посветена на превземането на Одринската крепост през Балканската война 1912 – 1913 г.
     Празникът бе отбелязан със състезание по стрелба с ОП „Макаров” на УП „Победа” и в подчинения на 2-ра бригада - 20 самоходен артилерийски дивизион.
                           
     Преди 106 години, в 13.00ч. на 11 март, 1913 г., 186 крепостни и полеви оръдия от артилерията на 2 българска армия започват мощна артилерийска подготовка на атаката срещу източния сектор на Одринската крепост. Проявявайки несъкрушим дух и високо бойно майсторство, артилеристите изненадват не само противника, но и военните специалисти на европейските страни с нова тактика в действията на артилерийските дивизиони, бригадни и полкови групи. Прилагайки за първи път във военната практика огнева поддръжка на пехотата с право мерене, огневия вал, подвижния и неподвижния заградителен огън, те сковават действията на противника и категорично печелят контрабатарейната борба. С това оказват решаваща помощ на нашите войски и предопределят бързото превземане на силно укрепената Одринска крепост. По време на последвалите войни българските артилеристи не веднъж демонстрират своите бойни възможности, непрекъснато изучават и усвояват нови артилерийски системи, с което постоянно са на висотата на непрекъснато повишаващите се изисквания, произтичащи от развитието на военното дело.

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени