Досегашният изпълняващ длъжността „командир на 42-ри механизиран батальон” майор Иван Иванов предаде поста „командир” на подполковник Ивайло Иванов. Церемонията по сдаване и приемане длъжността се състоя в началото на тази седмица (на 16.10.2017г.) на строевия плац в района на военното формирование в район Кабиле.
Тържественият строй бе приет от бригаден генерал Костадин Кузмов – командир на Втора Тунджанска механизирана бригада, който в обръщението си пред командването и целия личен състав на формированието пожела успехи на новия командир и посочи, че от него се очаква да продължи усилията за утвърждаване достойното място на батальона в състава на бригадата и в редовете на Сухопътни войски.
Бригаден генерал Кузмов подчерта доказаните професионални качества, знания и отлична досегашна служба на подполковник Иванов, като изрази увереност, че поемайки новата си длъжност ще продължи все така с всеотдайност в новата си отговорна задача – ... още
Стартираха полевите  лагери и ротни тактико-специални учения на инженерните роти от състава на 55 инженерен полк-Белене.
В продължение на две седмици военнослужещите демонстрират умения и затвърждават способности в изпълнение на задачи по инженерно осигуряване на противодесантна отбрана.
От 9 до 13 октомври преминаха занятията на инженерната рота за бойна поддръжка и ротата за унищожаване на невзривени бойни припаси. Изпълнени бяха задачи по устройване на противодесантни заграждения, миновзривни  и невзривни заграждения и минни полета, разминиране на местност, неутрализиране на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства.
На 17 октомври в присъствието на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, началника на сектор „Подготовка на инженерните формирования подразделения” в командването на Сухопътните войски полковник Йордан Йорданов и командира на 55 инженерен полк полковник Росен Арабаджиев ... още
От 10 до 13.10.2017 г. формирования от Сухопътните войски извършиха съвместни учения с американски военнослужещи в района на военно формирование 28610 – Горна баня. В ученията взеха участие рота „Психологически операции“ и рота „Гражданско-военно сътрудничество“ от 78 батальон за осигуряване и група за гражданско-военно сътрудничество (CAT 0732) от американската армия.
По време на съвместните действия бяха отработени дейностите: психологическа оценка на район, разработване и разпространяване на  материали за психологически операции сред местното население, оценка на гражданската среда, срещи и работа с правителствени/неправителствени организации и местна власт в многонационална среда.
Военнослужещите от CAT 0732 споделиха своя опит чрез пряко участие в тактико-специалните учения. Освен познатите им дейности по ГВС и ПсО, екипа от американската армия остана възхитен от нововъведените практики и действия от формированията. По техните ... още
На 11 и 12.10.2017 година се проведоха ротни тактико – специални учения „Специализиран щит 17” с ротите за ЯХБЗ от състава на 38 батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология. Това е заключителен етап на полевата подготовка със специалистите по ядрена, химическа и биологическа защита и екология, както и завършек на етапа на подготовка на ротата, като част от колективната подготовка за 2017 година.
Сценарият на ученията включваше действия на специалистите по ЯХБЗ при употреба на оръжия за масово унищожение (ОМУ) от страна на противника, аварии в промишлени предприятия и възпрепятстване на действията на собствените сили чрез предизвикване на инциденти на пътища и райони, чрез разливи на промишлени отровни вещества, както и разпръскване на радиоактивни вещества вследствие действията на терористични групи.
Задачите на формированията за РХР бяха да извършат радиационно и химическо разузнаване на маршрути, заразени райони и обекти, да ... още
Модулното формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от 78 батальон за осигуряване – Горна баня, в състав от 5 военнослужещи с ръководител старши лейтенант Мартин Маргитин, беше задействано в 14,30 ч. на 12.10.2017 г. 
В гр. Брезник, на алеята на ул. „Шипка“, бе открит 85-мм бронебойно трасиращ снаряд, силно корозирал и със счупен трасьор, след което бе разузнат, извлечен и транспортиранна Учебен полигон „Сливница“. Действията на военнослужещите продължиха до 19,00 ч.
Днес, 13.10.2017 г., ще бъде извършена утилизация на снаряда.
Извлеченият снаряд вероятно е бил намерен на друга локация и впоследствие изхвърлен на алеята.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени