Военнослужещи от Сухопътните войски взеха участие в честванията, посветени на 105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.
Кулминацията на честванията беше тържествена проверка - заря, в която участие взеха представителни роти от състава на 78 батальон за осигуряване, Представителният духов оркестър на Сухопътните войски и военнослужещи от Националната гвардейска част. Командващ на зарята бе командирът на батальона подполковник Христо Начев, а приемащ зарята - министърът на отбраната на Република България Красимир Каракачанов, който поздрави представителните подразделения с празника.
Официални гости на тържествения ритуал бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирът на Сухопътните войски  генерал- майор Михаил Попов, началникът на гарнизон Благоевград полковник Красимир Кръстев, представители на държавната и местна власт, както и много граждани и гости на ... още
 С издигане на националния флаг пред община Стара Загора започнаха тържествата по случай празника на града.
Като част от общоградските чествания с военен ритуал бяха поднесени венци на признателност пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.” и пред символичния камък за възстановяването на града от Началника на щаба на 2-ра мбр полковник Манол Манолов, заместник-кмета на града  Иванка Сотирова, областния управител  Гергана Микова. председателя на Общински съвет Таньо Брайков и Старозагорския митрополит Киприян.
Заместник-кметът госпожа Сотирова поздрави старозагорци за тяхната заслуга  градът да бъде красив, модерен и проспериращ и връчи символичния ключ на 21-вия кмет на Млада Загора - възпитаничката на СУ”Васил Левски” Патрисия Желева.
Празненствата завършиха с водосвет за здраве на жителите и гостите на града, извършен от Старозагорския митрополит Киприян.
В тържественото честване на ... още
Днес, 5 октомври 2017 г.,  Центърът за подготовка на специалисти в Сливен отбеляза своя празник.  На 6 октомври  1950 година съгласно Указ на Народното събрание  на поделението е зачислено  бойно знаме, с което започва неговия боен път.
          Тържественото отбелязване на събитието се проведе на строевия плац на формированието с приемане на строя от подполковник Данчо Николов, заместник-командир на  Центъра за подготовка на специалисти. В своето  приветствие  той  припомни безпримерния  героизъм на  Първа и Трета армия  в бойните сражения през Балканската война и подчерта, че в „съвременните условия призванието на българските  офицери, сержанти и войници  е със своите знания, умения и воля  да отговорят  на  новите предизвикателства“. Подполковник Николов  изрази своята  увереност, че личният състав има  потенциала да ... още
Полевите обучения на формированията за ядрена, химическа и биологическа защита (ЯХБЗ) от състава на Сухопътните войски ще се проведат от  2 до 13.10.2017 г.
В продължение на две седмици военнослужещите ще  усъвършенстват практическите  си навици и умения за водене на радиационно и химическо разузнаване, извършване на специална и санитарна обработка при ликвидиране на последствия в резултат на възникнали ядрени и химически опасни аварии, стихийни бедствия и пожари на територията на Република България, както и изучаването и прилагането на стандартизационните документи на НАТО в областта на ядрената, химическата, биологическата защита и екология.
          Полевите обучения на формированията ще приключат с провеждане на ротни тактико-специални учения.
 
    На 02.10.2017 г., в тържествена обстановка бе отбелязана 25-та годишнина от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада.    
 „Днес всички ние заслужено можем да се гордеем, че сме подготвени, мотивирани и притежаваме необходимите професионални умения за справяне с поставените задачи по защита на мира и отечеството!“ - заяви командирът на бригадата бригаден генерал Пламен Йорданов. „Нека всички заедно да бъдем по-успешни в начинанията си, по-мъдри в нашите действия и решения и все по-единни в изграждането на бъдещето на 61-ва механизирана бригада.“ - каза в заключение той и пожела на всички крепко здраве, благополучие и увереност по пътя на изпълнението на войнския дълг.
Кметът на Община Карлово доктор Емил Кабаиванов произнесе тържествено слово, в което се обърна към всички военнослужещи от формированието с думите: „ Вие сте достойни продължители на героизма на 28 - ми Стремски пехотен ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени