Вчера, 11 септември,  в района на военно формирование 28 610 – София, се проведе занятие с младежката секция  на клуб „Приятели на армията“ - гр. София с ръководител председателят на сдружение „Българска зора“ генерал-майор о.з. Петър Петров.  Под ръководството на капитаните  Свилен Георгиев и Нанко Райчев младежите се запознаха с основните характеристики, предназначение и общо устройство на автомат „Калашников“ и елементите за балистична защита – каска и бронежилетка. Участниците тренираха някои основни нормативи в огневата подготовка и показаха завидни резултати, както със знания, така и с умения.
За младежите това е трето занятие, като предходните две са преминали във ВА „Г.С. Раковски“ и във военно формирование 28 610.
Пред Братската костницата в Скобелев парк-музей в гр. Плевен, вчера, 11.09.2017 г., се проведе тържествена церемония по повод отбелязването на 140 години от освобождението на града.
Годишнината от най-кръвопролитния Трети щурм за Плевен беше почетена с панихида в памет на загиналите воини.
Началникът на гарнизон Плевен, полковник Николай Бешев и представително подразделение от военно формирование 38220, отдадоха военни почести и поднесоха венци.
В своето слово кметът на Плевен Георг Спартански припомни събитията от кръвопролитния Трети щурм за освобождаването на Плевен. Продължилите пет месеца бойни действия за овладяването на града са едни от най-значителните в хода на Руско-турската освободителна война. Сраженията достигат своя апогей на 11 и 12 септември 1877 година, по време на Третия, най-ожесточен и най-кръвопролитен щурм, известен с името „Третия щурм за Плевен".
На ритуала присъстваха  още представители на Областната и Общинската ... още
25 военнослужещи от състава на военно формирование 28330 – Смолян участват в голямо съвместно многонационално учение на НАТО "Рапид трайдънт-2017", което се провежда от 07 до 23 септември на тренировъчен център „Яворив”,Лвовска област.
По време на учението ще се отработват задачи за постигане на пълна оперативна съвместимост между участващите формирования и създаване на умения и навици, характерни при участие в ОПМ.
В маневрите участват военнослужещи от 14 страни - Украйна, САЩ, Канада, България, Естония, Италия, Грузия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния, Турция и Великобритания.
На  5 и 6 септември в цялата страна представителни подразделения от Сухопътните войски участваха в честванията на 132-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
На 5-ти септември в град Съединение честванията започнаха от мястото, откъдето през 1885 година в нощта срещу 6 септември към Пловдив тръгва четата на Чардафон Велики.
В навечерието на големия празник в храм „Св. Атанасий” Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений отслужи панихида в памет на голямоконарци, взели дейно участие в Съединението на България.
По-късно под звуците на Военния духов оркестър в литийно шествие, начело на което бе знамето на Голямоконарската чета, всички се отправиха към централния площад на града, където се състоя възстановка на събитията от 6 септември 1885 година, по време на която доброволци - жители на града, пресъздадоха историческия момент.
Кулминацията бе тържествената заря-проверка с участието на представителни роти ... още
30 военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, с 3 единици техника, се включиха в дейностите за овладяване на последствията и ликвидиране на тлеещи огнища на терена на потушения голям пожар в землището на селата Савино и Меден Кладенец, област Ямбол, днес, 05.09.2017 г.
Формированието на батальона за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия при пожар е приведено в действие в 11.00 часа, след отправено искане от областния управител на област Ямбол и заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. С гумени тупалки, лопати и пръскачки военнослужещите се включиха в ограничаване възможността за възобновяване на пожар, както и ликвидиране на тлеещи огнища във вътрешността на горския масив.
Действията на военнослужещите се ръководят от капитан Захарий Димитров.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени