На 27.12.2003 година  по време на мисията на 1 пехотен батальон в Ирак беше извършен атентат срещу българската база „Индия” в град Кербала. В резултат на атентата загиват петима български военнослужещи, а 27 са ранени. Загиналите военнослужещи са капитан Георги Христов Качорин посмъртно произведен в звание майор, лейтенант Николай Ангелов Саръев посмъртно произведен в звание старши лейтенант и посмъртно произведените в звание офицерски кандидати старши сержант Иван Христов Инджов, младши сержант Антон Валентинов Петров и редник Свилен Симеонов Киров. От 2003 година досега военнослужещите от Сухопътните войски всяка година отдават почит към паметта на  своите загинали бойни другари. Тази година отново на 27 декември във военните  формирования 34 750 – Карлово, 32 990 – Пловдив и 22 160 – Плевен се проведоха  възпоменателни церемонии и с едноминутно мълчание беше отдадена почит на загиналите ... още
В  навечерието на  коледните и новогодишни празници във военните формирования на Сухопътните войски беше организирана доброволна дарителска кампания за набиране  на финансови средства за подкрепа на децата на военнослужещите и цивилните служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг.
Кампанията се провежда традиционно всяка година и в  нея се включват всички военни формирования на Сухопътните войски. Тази година тя се проведе от 12 до 19 декември и премина под мотото „За още две щастливи детски очи”.
По време на кампанията във военните формирования на Сухопътните войски бяха проведени различни инициативи.  Освен традиционното събиране на финансови средства и изпращане на SMS на телефона на фондация „Деца на Българската армия”, военнослужещите и цивилните служители  по своя инициатива организираха и редица други мероприятия.  Представителният духов оркестър на Сухопътните войски и оркестрите на ... още
На 15.12.2011г. приключи ротно тактико-специално учение за сертификация готовността на 22-ри контингент от въоръжените сили на Р България, за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Кабул, Афганистан. Контингентът е от състава на 68-ма бригада „Специални сили”. Национален командир е подполковник Кирил Георгиев, а  командир на ротата, която ще изпълнява задачи в зоната за отбрана на летище Кабул е майор Божидар Бойков.
В продължение на три дни военнослужещите от ротата демонстрираха пред комисия с председател полковник Павел Ананиев - началник на отдел в дирекция „Операции и подготовка”, готовността  си за действие в многонационална среда и изпълнение на бъдещите си задачи.
След завършване на учението комисията даде удовлетворителна  оценка на действията и подготовката на военнослужещите от ротата.
На тържествен ритуал в началото на месец януари 2012 г.  ще  бъде връчен ... още
„Благодаря ви за професионализма и високото чувство за отговорност, с които изпълнявахте служебните си задължения в продължение на десетилетия военна служба в Сухопътните войски на  Българската армия. Желая ви здраве, късмет, семейно благополучие и успешна житейска реализация в цивилния живот”. Това бяха думите на командира  на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев по време на тържествения ритуал, с който бяха изпратени в резерва полковник  Стоян Славов, полковник Емил Пачеджиев, полковник Станислав Памуков и майор Димитър Вълков. Освен благодарност за  постигнатите от тях  високи резултати по време на досегашната си служба и във връзка с преминаването им в резерва генерал-майор Стефан Василев ги награди   с предметни награди.
Последните години от професионалният път на четиримата офицери преминаха в Щаба на Сухопътните войски.
До месец юни полковник Стоян Славов е  началник на канцеларията, а ... още
На 15-ти декември в големия салон на Военен клуб Сливен Военният духов оркестър при център за подготовка на танкови подразделения изнесе грандиозен концерт, посветен на 125-та годишнина от създаването на Военен духов оркестър в гарнизон Сливен. В концертната програма, съчетала военни маршове, класическа музика, евъргрийни и вечните български ритми, участие взеха Смесен хор „Добри Чинтулов” с ръководител Методий Григоров и възпитаничката на Държавната консерватория Албена Атанасова.
За своята годишнина оркестърът получи редица поздравителни адреси и награди:
- от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов – настолен плакет;
- от командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев – сигнална тръба с флаг на Сухопътните войски;
-от командира на Център за подготовка на танкови подразделения полковник Христо Стаматов – картина, вдъхновена от химна на Сухопътни войски „И бури да веят, и дъжд да ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени