В изпълнение на третата мисия на Българската армия специализираните групи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ на населението в ралзилчни райони на страната.
Вчера  край село Лозенец, община Стралджа в рамките на операция „Чист хоризонт” 100 военнослужещи от състава на Специализирана тактическа група извършиха  прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на Производствено-складова база за боеприпаси – „Стралджа – Мараш”. През деня  те разузнаха и повърхностно почистиха   площ от 29,30 дка, откриха 733  бр. невзривени боеприпаса  и 270 кг скрап.
През вчерашния ден продължи и оказването на помощ от военнослужещите от модулно формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от състава на военно формирование 26 400 – Благоевград при в гасенето на пожара в местността Бели бор – „Рилска света обител”.
И днес, ... още
От  вчера, 27.08.2012г в Център за подготовка на танкови подразделения (ЦПТП) – Сливен започна  обучение на 41 военнослужещи от Сухопътни войски за придобиване на първо сержантско звание. То ще завърши в края месец  септември, когато военнослужещите ще преминат изпити по огнева подготовка, тактико-специална подготовка, строева и физическа подготовки.
В периода от 13 до 24 август военнослужещите от инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътни войски проведоха лагерен сбор по водолазна подготовка във Военноморска база Бургас.
 От 6 до 10 август лагерният сбор се състоя във военно формирование 28880 – Белене, след което същият продължи във Военноморската база. 
В хода на занятията по водолазна подготовка военнослужещите отработиха задачи по водолазни спускания в различни условия, включващи практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни инженерни работи, устройване на проходи в подводни заграждения и др.
На 23 август военнослужещите преминаха изпит пред водолазно- квалификационна комисия от Военноморска база Бургас, за придобиване и потвърждаване на квалификацията, допускане до ръководство на водолазни спускания и издаване на допуск за изпълнение на водолазни дейности през   2013 г.
Изпитът се ... още
                                                    
                                                        ДО  ПОЛКОВНИК МИТКО ЙОЦОВ
КОМАНДИР НА ВОЕННО ФОРМИРОВАНИЕ
34200 - ШУМЕН
 
 
          Уважаеми г-н полковник,  
 
Приятно ми е от името на Ръководството на Сухопътните войски и лично от мое ... още
  От 20 до 22 август на гарнизонния учебен център „Тюлбето”  под формата на тактическо учение се проведе сертификация на 13-та рота за охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан.
Командир на ротата е майор Петко Цанев, а помощник  национален командир на контингента е подполковник Емил Михайлов. Личният състав на контингента е от 61 механизирана бригада.
По време на сертификацията комисията с председател подполковник Живко Тодоров от отдел „Подготовка и сертификация” на дирекция „Операции и подготовка” в Щаба по отбраната, провери цялостната подготовка и даде висока оценка за готовността на военнослужещите от конгингента за изпълнение на предстоящите им задачи по охрана на летище „Кандахар”.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени