В Командването на Сухопътните войски, под ръководството на заместник командира на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев, се провежда начална планираща конференция за КЩУ „Надежден страж 13”.
В конференцията участват офицери от Командването на Сухопътните войски и от щаба на 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово.
Основните цели  на конференцията са  да  се определят основните параметри на учението, както и да се съгласува дейността по изготвянето на плана за учението.
КЩУ „Надежден страж 13” ще се проведе в пункта за постоянна дислокация на 61 механизирана бригада Карлово от 03 до 07 юни 2013 г.. Темата  на учението е „Участие на механизираната бригада в операция по прикритие на държавната граница.
На 25.02.2013 г. на ГУЦ Анево се проведе вътрешно бригадно състезание по дуелна и щафетна стрелба с АК. В състезанието взеха участие 10 отбора от военните формирования на 61 мбр. Главен съдия беше капитан Янко Хаджиев.
Най-добре на щафетната стрелба се представиха отборите на в.ф. 42800 – Плевен, в.ф. 22180 – Казанлък и в.ф. 34840 – Карлово, а при дуелната – отборите на в.ф. 34840 – Карлово, в.ф. 54890 – Казанлък и в.ф. 22180 – Казанлък.
В крайно комплексно класиране отборите на в.ф. 34840 – Карлово взеха първото място, в.ф. 22180 – Казанлък се класираха втори, а в.ф. 42800 – Плевен на трето място. Те ще бъдат включени в представителните отбори на бригадата за участието им в предстоящите общоармейски шампионати и състезания към националната военна спортна федерация.
На класиралите се на първите места бяха връчени купи и медали.
От 11 до 22 февруари 2013 г. в Центъра за подготовка на специалисти – Сливен на стаж бяха девет сержант-курсанти от Национален военен университет „Васил Левски”. Към момента те са трети курс, а настоящият стаж им дава възможност да наблюдават и участват в занятия, да се запознаят с техниката и въоръжението, да тренират своите възможности като командири, да трупат опит в тази област.
Сержант-курсантите са доволни, че част от ангажиментите им са били свързани с протичащото по това време в ЦПС обучение на военнослужещи по Втори модул „Специална подготовка” – така техните „роли” по време на стажа имат съвсем практически и полезни измерения.
В Центъра за подготовка на специалисти в гр. Сливен успешно приключи обучението на 15 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски. В продължение на шест седмици те преминаха втори модул „Специална подготовка” за придобиване на сержантско звание. Дванадесет от тях ще бъдат командири на танкови екипажи, а трима – командири на механизирани отделения. След приключване на двудневните изпити председателят на оценяващата комисия от Командването на Сухопътните войски подполковник Димитър Димитров, връчи документите на 15-те военнослужещи, поздрави ги с постигнатите резултати  и им пожела успех като командири на малки войскови единици.
Представителният отбор от Сухопътните войски участва за първи път в Международния шампионат по ски на алпийските подразделения. Той се проведе в началото на февруари в градовете Сан Кандидо и Добиако, Италия, и е организиран от Щаба на италианските алпийски части. В състезанието, в една от най-красивите местности в Южен Тирол – Доломитите, премериха сили и умения близо 1 200 военнослужещи от 12 държави.
Българският отбор, чието основно ядро е от военнослужещи от 101-ви алпийски батальон (Смолян) от състава на Специалните сили, беше ръководен от командира на батальона – подполковник Димитър Кацаров. Четиринадесетте български военнослужещи участваха в три от четирите дисциплини в състезанието „Трофей на приятелството“. Те спечелиха шесто място само с постигнатите точки от трите дисциплини: ски бягане, гигантски слалом и ски алпинизъм – нощем, изпреварвайки отборите на Унгария, Аржентина, Полша, Македония, Ливан и представителите на Корпуса за ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени