На 26 март 2013 г. на площад „Севтополис” в гр. Казанлък се проведе церемония по тържествено посрещане на 13-та рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар, участвала в състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан ISAF.
Поздравителен адрес от името на президента на Република България Росен Плевнелиев прочете комодор Георги Фиданов, съветник на президента по военните въпроси. Приветствия към военнослужещите отправиха също министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и кметът на община Казанлък Галина Стоянова .
На военнослужещи, отличили се при изпълнение на задълженията си по време на мисията бяха връчени грамоти и предметни награди от министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов също наградиха ... още
Днес, 25 март, военнослужещи от състава на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово тържествено отбелязаха 100 годишнината от Балканските войни и превземането на Одринската крепост.
Директорът на Историческия музей в гр. Карлово Мария Деянова направи кратка историческа справка за историята на „Паметника на загиналите воини във войните 1912 – 1918”, намиращ се района на бригадата. Диньо Колев изнесе поетичен рецитал от български автори „Легенда за свободата”. В памет на загиналите воини беше отслужена заупокойна молитва от архиерейски наместник на Карловска околия отец Марко и бяха поднесени венци и цветя от командира на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков и присъстващите гости.
В церемонията взеха участие и представителите на местната и държавна власт, ученици от клуб „Приятели на армията” и членове на  военно-патриотични организации.
Честването продължи с тържествено събрание-концерт в читалище ... още
С цел оказване на методическа помощ и повишаване качеството на обучението, главния сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов посети в.ф. 24620 – Свобода и в.ф. 28880 – Белене, където взе участие в методическите сборове на главните сержанти. Старшина Ламбов изнесе брифинги пред участниците за дейността на главните сержанти и за ролята и мястото на сержанта в индивидуалната подготовка на войника. В хода на занятията главният сержант на в.ф. 24620 – Свобода старшина Дилян Димитров изнесе лекция на тема „Сержантът – лидер, ръководител на малка бойна единица”. Главният сержант на в.ф. 28880 – Белене старшина Стефан Димов запозна присъстващите с информация, в касаещия ги обем, относно модела за планиране, организиране, водене и анализиране на подготовката в СВ. 
Старшина Любомир Ламбов последователно проведе срещи със сержантите и войниците от двете формирования. На срещите военнослужещите бяха запознати с възможностите ... още
На 22.03.2013 г. в район 2 на военно формирование 32990-Пловдив с тържествена церемония бяха посрещнати и наградени екипите от съветници и групите за охрана от Въоръжените сили на Република България, завърнали се след успешно проведена мисия на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.
По време на мисията са изпълнявани задачи по съвместни действия на екипите от съветници с Афганистанската национална армия /АНА/, регионалните логистични командвания по подръжката и гарнизонните поддържащи части, оказване на съдействие по планиране, организиране и изпълнение на патрули, конвои, ескорти и физическа охрана, и други задачи.
Командирите на екипите от съветници бяха съответно подполковник Павел Мрънков, подполковник Милен Илиев, подполковник Мирослав Маринов и подполковник Иван Иванов.
От името на министъра на отбраната Тодор Тагарев на 49 военнослужещи бяха връчени грамоти и наградни знаци с плочка за участие в първа мисия, а на останалите 22 ... още
С военен ритуал в гр. Шумен бяха отбелязани 68 години от Дравската епопея. На официалната церемония състояла се пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал” военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен с командир подполковник Веселин Христов отдадоха почит на загиналите в Дравската операция по време на участието на България във Втората световна война.
Венци в знак на почит бяха поднесени от името на община Шумен, областна администрация, съюза на ветераните от войните – Шумен, партии и граждани.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени