Над 230 военнослужещи и 50 единици бойна, транспортна и специална техника от Сухопътните войски на Българската армия ще участват в Многонационалното учение „Анаконда 16”, което ще се проведе от 07 до 17.06.2016 г., на територията на цяла Полша. Военнослужещите и техниката са от военни формирования 34750 – Карлово, 32990 – Пловдив, 46690 – Пловдив и 42600 – Мусачево.
В „Анаконда 16”, участват близо 25 000 военнослужещи от 22 страни. Целта на учението е повишаване нивото на оперативната съвместимост между формирования от страни членки на НАТО, страни членки по Партньорство за мир, както и страни от Черноморския регион.
По време на Многонационалното учение „Анаконда 16” военнослужещите от Сухопътните войски ще изпълнят задачи по провеждане на тактико-строеви занятия с маневрените формирования за усвояване на тактиките, техниките и процедурите за установяване на сигурността в определен район и участие в съвместно ... още
Днес, 06.06.2016 г. началникът на отдел „Комуникационни и информационни системи“ в Командване на Сухопътните войски полковник д-р Димитър Митев откри първият курс по „Информационни технологии и мрежи“, който се организира в Сухопътните войски. Домакин на курса е военно формирование 28610 – София, където е изграден нов кабинет по информационни технологии. В рамките на две седмици в курса ще вземат участие 10 офицера.
Основната цел на курса е да даде на обучаемите допълнителни теоретични знания и практически умения за изграждане и поддържане на компютърни мрежи.
Основни задачи на обучението са:
- запознаване с адресацията и маршрутизацията в компютърните мрежи;
- инсталиране и конфигуриране на маршрутизатори и комутатори в локални и глобални мрежи;
- управление на мрежовите услуги и оптимизиране на мрежите.
Учебнaта програма се състои от 80 часа и включва теория, но и много практически занятия върху реално оборудване, ... още
На площад „Христо Ботев” в гр. Калофер вчера, 01.06.2016 г., се проведе тържествена проверка /заря/, посветена на 140-годишнината от героичната гибел на поета и революционер Христо Ботев и Ден на загиналите за свободата на България, в която взеха участие представителни роти и военният духов оркестър от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово.
Церемонията бе открита от кмета на родния град на Христо Ботев Румен Стоянов и продължи с тържествено слово на постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев, който завърши с думите: „Нека живеем и работим така, че да бъдем достойни за саможертвата на Ботев, на всички загинали за свободата и независимостта на свидната ни – свободна, независима и демократична България!”
На ритуала присъстваха и народни представители, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, командирът на 61 мбр бригаден генерал Груди Ангелов, представители на местната власт, много граждани и гости на ... още
9 години от своето създаване през 2007 г. с Министерска заповед № ОХ-010/2007 г. чества с много и разнообразни изяви вчера,  01.06.2016 г.,  военно формирование 54100 – Ямбол.
На ГУЦ „Победа”, с въоръжението на МТЛБ и автомат „Калашников”, се проведоха показни стрелби, в които участваха представители на военните формирования от гарнизон Ямбол, местната власт, бизнеса и обществеността на гр. Ямбол. Първото място в проведеното състезание с ОП “Макаров” завоюва отборът на военно формирование 26030.
На територията на „Музей на бойната слава” – гр. Ямбол беше проведен Ден на отворените врати – съвместна инициатива между община Ямбол и военно формирование 54100.
Слово по случай празника произнесоха кметът на гр. Ямбол – инж. Георги Славов и директорът на музея – о.р. подп. Милчо Начев.
Гости бяха и областният управител на област Ямбол, командири на военни формирования и СППМО, ... още
Вчера, 01.06.2016 г., във военно формирование 22220 – Сливен беше извършена инспекция по „Виенски документ 2011” от военно-инспекционна група от Република Украйна, водена от полковник Мороз.
Инспекцията премина успешно, съгласно всички изисквания на „Виенски документ 2011”. На въпросите, поставени от украинска страна, отговори командирът на военно формирование 22220 – полковник Любомир Вачев. 
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени