Днес, 17.01.2018 г., по традиция  в два съседни града Сливен и Ямбол всяка година се събират признателни граждани, които отдават дълбокото си уважение и почит към паметта на героите, загинали по бойните полета на Руско-турската освободителна война.
По повод 140 години от освобождението на град Сливен военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметния за града площад „17-ти януари”
Гости на ритуала бяха областният управител Чавдар Божурски, кметът Стефан Радев,  председателят на общинския съвет Димитър Митев, директорът на ТД на ДАНС  Николай Чиликов,  директорът на ОДМВР старши комисар Димитър Величков, директорът на РС – Военна полиция Сливен  полковник Деян Цветков. На площада присъстваха и много граждани, ученици и гости на града.
В Ямбол  военнослужещи от 42-ри механизиран батальон  от състава на Втора механизирана бригада взеха участие в ... още
Едно от важните мероприятия за 61-ва Стрямска механизирана бригада „Анализа на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията през 2017 г.”, се проведе днес, 16 януари, във Военния клуб в град Карлово, на който присъства бригаден генерал Николай Караиванов – началник на щаба на Сухопътните войски.
В своето експозе бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на             61-ва Стрямска механизирана бригада,  представи задачите и мероприятията по трите мисии на БА, като отбеляза, че всички те са изпълнени по достоен начин. Той обърна внимание на основните предизвикателства през 2017 година и приоритизирането на задачите пред формированията от бригадата. Освен това разгледа въпросите по окомплектоваността с личен състав, фокуса на подготовката и натовареността на формированията от бригадата през изминалата година. Командирът на бригадата завърши изложението си с ... още
Днес, 16 януари 2018 г., военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово взеха участие в тържествено честване на 140-ата годишнина от избора на Първия градски съвет в Карлово.
Ритуалът започна с празничен водосвет в храм “Свети Николай” – мястото, където на 16 януари 1878 година, само няколко дни след Освобождението на китното подбалканско градче Карлово, сред 35 души Васил Караиванов е избран с тайно гласуване за председател на Първия изборен градски съвет. Направена бе кратка историческа ретроспекция на събитията, станали в църквата по повод избора на първия Градски съвет от представител на историческия музей в Карлово и бяха положени цветя на признателност към будната съвест и достойната гражданска позиция на тогавашната карловска интелигенция от Веска Ненчева – депутат от 44-то Народно събрание, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет - Карлово, д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово, ... още


 
Вашата мисия е не само отговорна, но рискова и опасна, защото се провежда в един район на света, в който всеки ден и всеки час ще бъдат предизвикателство. Убеден съм, че придобитата подготовка и морална мотивация са достатъчни за мисията, която ще изпълните. Опитът, който ще натрупате ще бъде полезен за бъдещата ви служба в редовете на Българската армия. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 16 януари, на тържествена церемония по изпращането на 35-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Той посочи, че освен основната задача по опазване на териториалната цялост и независимостта на страната, Българската армия изпълнява и мисии зад граница по опазване на мира и гарантиране на реда и сигурността в редица региони на света. Министър Каракачанов подари на военнослужещите от 35-ия контингент икона на Св. Георги Победоносец и им пожела да изпълнят мисията с чест и ... още


Днес, 15.01.2018 г., в района на 78-ми батальон за осигуряване от Сухопътните войски  се проведе занятие по военно-медицинска подготовка с цел обмяна на опит между военнослужещи от българската и американската армия. Ръководители на занятието бяха сержант Джъстин Макей от Civil Affairs Team (CAT) и старши сержант Христина Григорова от 78 батальон за осигуряване – Горна Баня.
По време на подготовката бяха обяснени същността и действията на бойния санитар в американската армия и дейностите при оказване на първа медицинска помощ. Разгледани бяха и медицинските принадлежности, които се използват от бойните санитари в българската и американската армии и се отработи практически поставянето на турникети и превръзки.
Проведеното занятие е първото от серията съвместни мероприятия за повишаване на военно-медицинската подготовка във формированията на Сухопътните войски.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени