Офицери, сержанти и войници на 42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион, от състава на 2-ра механизирана бригада, както и командирите на двете военни формирования в Ямбол, взеха участие в тържественото честване на Празника на града, което се състоя днес, 28 май, на площада пред общината.
С тържествения ритуал по издигане на националното знаме и знамената на Европейския съюз и Община Ямбол военнослужещите потвърдиха общите усилия на всички за съвременна европейска община, мир и просперитет на  Република България.  В присъствието на областния управител Димитър Иванов, народните представители д-р Юлиян Папашимов и Николай Пенев,  гости и жители на областния град тържествено слово изнесе кметът на Ямбол Георги Славов.
На честването, организирано всяка година на емблематичния християнския празник – Свети Дух, командирът на 42-ри механизиран батальон  подполковник Ивайло Иванов поздрави кмета на града, като му пожела успехи, ... още
Военнослужещи от Бригадно командване-Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие на 27 май в град Козлодуй във възпоменателен митинг и тържествена проверка-заря по случай 142-годишнината от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг.
Командващ тържествената заря бе командирът на 10-ти механизиран батальон-Враца майор Симеон Цеков, а приемащ зарята - Председателят на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева.
Слово по случай годишнината произнесоха кметът на община Козлодуй Маринела Николова и Председателят на Народното събрание на Република България.
В знак на признателност, пред паметника на Христо Ботев и неговата чета на козлодуйският бряг, бяха положени венци и цветя.
На честването, посветено на Ботев и неговите четници, присъстваха депутати от 44-то Народно събрание, представители на държавната и местната власт, както и много жители и гости на град Козлодуй.
На 27 май военнослужещи от 4-ти артилерийски полк –  Асеновград, заедно с Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, участваха в тържествата, посветени на празника на града.
Честванията започнаха  с празнична Света литургия за благоденствие в храм „Свети Николай Чудотворец“ и продължиха пред историко-археологическия резерват „Асенова крепост“,  където пред надписа на Цар Иван Асен II бяха положени венци.
Цветя и венци бяха поднесени и пред  паметника на Цар Иван Асен II, след което шествието се отправи към площад „Академик Николай Хайтов”. В тържествена обстановка бе издигнат националния флаг, а всички присъстващи бяха поздравени от кмета на община Асеновград – доктор Емил Караиванов.
Тържествата, на които присъстваха народни представители, представители на местната власт, много жители и гости на града, завършиха с лазерно шоу и празнични илюминации.
 
На 22 май в Щаба на Сухопътните войски се проведе среща с делегацията от Многонационалната дивизия “Югоизток” – Румъния (HQ MND-SE), която е на посещение в нашата страна.
Начело на 9-членната румънска делегация бе бригаден генерал Даниел Петреску - командир на дивизията, а от българска страна срещата бе водена от бригаден генерал Валери Цолов – заместник-командир на Сухопътните войски. В обръщението си към румънските си колеги той подчерта приноса на HQ MND-SE за консолидиране на източния фланг на НАТО, за обезпечаване сигурността на територията и населението на държавите-членки. Изтъкнати бяха и неуморните усилия на личния състав, 3-ма от които са от Сухопътните войски на Българската армия, допринесъл за достигане на пълни оперативни способности на структурата на 22.03.2018 година.
         От свое име бригаден генерал Петреску благодари за възможността за среща в Щаба на Сухопътните войски, като изтъкна ... още
Стрелби с въоръжението на танк Т-72 на Учебен полигон „Ново село” проведоха танковите роти от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен през месец май.
На 22 май стрелбите наблюдаваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов, директорът на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов, директорът на РС на Военна полиция-Сливен полковник Диян Цветков.
Присъстваха и бивши командири на 13-та бронетанкова бригада,  наследник на която е Центърът за подготовка на специалисти. По покана на сегашния командир специални гости в този ден бяха офицерите от запаса генерал-лейтенант Иван Добрев, бригаден генерал Цветан Харизанов, полковник ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени