Сертификацията на 36-ти контингент Афганистан се проведе от 19 до 21 юни в Единния център за начална подготовка – Плевен.
Сертификацията започна с брифинг на Националния командир на 36-ти контингент за участие в операцията на НАТО в Афганистан “Решителна подкрепа” полковник Веселин Василев - началник сектор в отдел КИС на Съвместното командване на силите, участвал в мисии в Афганистан през 2009г.; 2013г. и 2015г., в Ирак – през 2004г. и 2006г.
Ротата за охрана която ще се развръща в база “Летище Кандахар” със задачи по неговата охрана и отбрана проведе тактико-специално учение на тема „Организиране на охрана, работа на контролно – пропускателен пункт и патрулиране в международна база”.
Учението се проведе в местността Таба Юнюсбей табия във войскови район 1163 – Плевен на 20 и 21 юни.
Командир на ротата е майор Велин Кехайов от военно формирование 42800 –  Плевен, Участвал е на мисия в ... още
На 19 юни на посещение във 2 механизирана бригада – Стара Загора бе инспекционна група по „Виенски документ 2011г.“ от Руската федерация с ръководител полковник Дмитрий Линев и трима офицера от Въоръжените сили на Русия.
Началникът на отделение „НАТО” майор Владимир Кацаров изнесе брифинг от името на командира на 2 механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, който запозна инспекционната група с историята, мисията и задачите, структурата и подготовката на 2 Тунджанска механизирана бригада.
Командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов и полковник Дмитрий Линев си размениха сувенири.
През същият ден инспектиращата група от Руската федерация посети и Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. Тук бяха посрещнати от командира на ЦПС полковник Любомир Вачев, който с брифинг представи формированието и отговори на поставените въпроси. В срещата участваха офицери от щаба на ЦПС. Инспектиращите от ... още
В дните от 19 до 21 юни в град Враца ще се проведе ежегодния Фестивал на военните духови оркестри и заключителния етап на Прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътните войски за 2018 г. Мероприятията са инициирани и организирани от Командването на Сухопътните войски, под патронажа на областния управител на област Враца - Малина Николова. Домакини на тазгодишните прояви са Бригадно командване - Благоевград, с командир полковник Красимир Кръстев.
Прегледът на любителското художествено творчество ще се проведе в Концертната зала на Община Враца. Културната проява на творческите състави ще бъде официално открита днес - 19 юни в 16.00 ч. с първата част на Прегледа на любителското творчество, в която ще се изявят творческите колективи на 101-ви алпийски полк - Смолян, 4-ти артилерийски полк - Асеновград, Единен център за начална подготовка - Плевен и 2-ра Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора.
На 20 юни от 10.00 ч., ще се състои втората част на ... още
От 15:00 часа на 22.06.2018г. в гр. Плевен на площад „Възраждане” пред Параклис – мавзолей „Свети Георги Победоносец” ще се проведе тържествен ритуал по официалното изпращане  на 36 -ти  контингент на Българската армия за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в Афганистан .
Контингентът е в състав до 160 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев,  помощник - национален командир за формированието в Кабул – подполковник Недялко Киров, помощник - национален командир за формированието в Кандахар – подполковник Димитър Димитров, а командир на ротата за охрана е майор Велин Кехайов.
Международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и ... още
Днес, 18 юни 2018 година във военно формирование 42600 – Мусачево бе отбелязан тържествено 100 годишният юбилей на „Войските за ядрена, химическа биологическа защита и екология”.
На 19 юни през 1918 г. със заповед на Министъра на войната № 279 се разкрива първия щат за военен химик в Българската армия. Тази дата е приета за начало на създаването на химически войски в Българската армия, а със заповед на Министъра на отбраната  през 1994 г. войските се сдобиват със свой празник – 19.06.
В приветственото си слово командирът на формированието подполковник Анатолий Димитров припомни за величието на делото на онези достойни българи, които преди 100 години са положили началото на химическите войски. По случай празника бяха прочетени поздравителни адреси от името на  командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, бивши командири на формированието и от кметовете на община Елин Пелин и с. Равно поле инж. д-р доц. Ивайло Симеонов и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени