На 11.06.2018г. в гр. София, се проведе тържествен ритуал за сдаване и приемане на длъжността „Командир на 78 батальон за осигуряване“. Досегашният командир на формированието полковник Христо Начев сдаде длъжността на майор Александър Бойков – досега заемащ длъжността заместник-командир.
Сдаването и приемането на длъжността се извърши в присъствието на Командира на Сухопътните войски – генерал-майор Михаил Попов и комисия от Командването на Сухопътните войски, с председател полковник Маргарит Михайлов – заместник - началника на щаба на Сухопътните войски.
Полковник Христо Начев благодари на всички военнослужещи от състава на батальона за професионализма и всеотдайността, с която се изпълняват служебните задължения и ги призова да продължат да се развиват и надграждат постигнатото.
Майор Александър Бойков благодари за доверието и увери че ще продължи да съхранява традициите и да работи за издигане авторитета на батальона и на ... още
Днес, 08 юни, от 10.00 часа в Центъра за подготовка на специалисти  военна клетва положиха 12 новоназначени войници.  Четирима от тях са служили и преди в Българската армия, а останалите осем за първи път произнесоха думите „Заклех се!”.
В словото си командирът на формированието полковник Любомир Вачев  изтъкна значението и голямата стойност на клетвата, нейния дълбок и заветен смисъл. „И днес Българската армия е на своя пост” подчерта полковник Вачев и приветства новото попълнение, което вече е част от бранителите на Родината.
Гости на събитието бяха заместник-областният управител на област Сливен Камен Костов,  директорът на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов, представители на  Регионална служба – Военна полиция в Сливен, близки и роднини на  новоназначените.
*              ... още
           От 5 до 8 юни 2018 г. съгласно предварително утвърдена програма от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов във войските беше на посещение украинска военна делегация.
Визитата започна със среща в Командването на Сухопътните войски, където делегацията бе приета от началника на щаба бригаден генерал Николай Караиванов.
На 6 юни посещението на украинската делегация продължи в 101 алпийски полк – Смолян. Срещата с българските алпийци започна с брифинг на командира на 101 алпийски полк полковник Димитър Кацаров, който запозна гостите с историята на полка, функциите, мисиите, задачите и целите на формированието. Делегацията наблюдава провеждането на учебни стрелби и занятия по алпийска подготовка на летния полеви лагер на алпийския полигон Турлука.
В края на визитата полковник Виталий Павлок  изказа благодарност за оказаното гостоприемство и възхищението си от високото ниво на ... още
Сухопътните войски провеждат двустепенното командно-щабно учение „Балкан 2018”. В него участват щабовете на 2 мбр и 38 б за ЯХБЗ и Е, както и   щабовете на батальони и дивизиони от състава на 2 мбр.
Целта на  командно-щабното учение “БАЛКАН 2018” е да се повишат уменията на офицерите от щабовете и се съгласуват действията при провеждане на операция при конфликт със средна интензивност на специфични направления.
„БАЛКАН 2018” се провежда в четири фази:
- Фаза І - „Основно обучение” – от януари до май 2018 г.;
 - Фаза ІІ - „Планиране в отговор на криза” – от 9 до 31 май 2018 г. ;
От 11 до 14.06.2018  г. предстои  в пунктовете за постоянна дислокация на 2 мбр и 38 б за ЯХБЗ и Е Фаза ІІІ - “Провеждане”, по време на която ще се акцентира върху изпълнението на плановете на 2 мбр и на батальона за ЯХБЗ и Е, както и поставянето на задачи на ... още
На  5, 6 и 7 юни 2018 г. Единен център за начална подготовка - Плевен бе домакин на възстановения след дългогодишно  прекъсване турнир по военен трибой между представителните отбори на военните формирования от Сухопътните войски.
При много добра организация от страна на домакините се проведоха състезания по стрелба с автомат „Калашников“, хвърляне на граната в цел и крос 8000 метра.  Действията на състезателите бяха оценявани от комисия  от Командването на Сухопътни войски с председател полковник Цветко Червенков.
В крайното индивидуално класиране на  I място  се класира старши лейтенант Мариян Буколски от 55-ти инженерен полк – Белене.         Второто място зае  редник Иван Ненов от 61-ва механизирана бригада – Карлово. За третото място се пребори младши сержант Ганчо Петров от 61-ва механизирана бригада - Карлово
В комплексното класиране ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени