Днес, 5 август 2021 г., 20 военнослужещи и 5 единици техника от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2 механизирана бригада, се включиха в овладяването на пожара край с. Свирачи, общ. Ивайловград. Ръководител на групата е капитан Светослав Везев, заместник-началник на щаба на 31-ви мб.
За момента пожарът е овладян и се извършва обход по периметъра. Около 500 дка широколистна гора и сухи треви са изпепелени.
Военнослужещите извършват дейности по пожарообезопасяване на района и при необходимост потушават останалите все още тлеещи огнища.
Вчера, 04 август, формирование за овладяване и преодоляване на последствията при бедствия (ФОППБ) от 61-ва механизирана бригада беше активирано за оказване на помощ за потушаване на пожар, възникнал край село Старосел, община Хисаря. В борбата с огнената стихия участваха  18 военнослужещи с 4 броя пожарни автомобила, специално пригодени за действие в труднопроходим терен.
Днес, 5 август, 24 военнослужещи под ръководството на капитан Петър Петров от зенитно-ракетен дивизион „Оса”, продължават да действат в областта на пожара край село Старосел. Те оказват необходимото съдействие на органите на пожарната и доброволците, за да не позволят възобновяване на огъня.
 
От 5,00 часа сутринта на 05 август, 37 военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) за гасене на пожар от Трети механизиран батальон - Благоевград от състава на Бригадното командване, с ръководител майор Борислав Войнов, се включиха в гасенето на големия горски пожар край село Петрово, община Сандански. Районът е пресечен и трудно достъпен за техника. Горят десетки декари широколистна и иглолистна растителност, при което пожарът преминава от низов във върхов. Общ ръководител на действията на военнослужещите е командирът на Бригадно командване полковник Митко Балтов, който е на терен.
          Военнослужещите действат на основание отправено искане от заместник-директора на ОД на МВР - Благоевград комисар Стоян Маламов до началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и по разпореждане на командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил ... още
Формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от в.ф. 52590 – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, с ръководител сержант Енчо Георгиев, извърши разузнаване, транспортиране и унищожаване в безопасен район извън населеното място на невзривен боеприпас в късния следобед на 02 август.
Боеприпасът е открит същия ден при извършване на селскостопанска дейност в землището на село Лозенец, област Ямбол, а при направения оглед е установено, че това е изстрел „ПГ – 9” с взривател.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени