В 14.00 часа товарен камион от военно формирование 52740 – Хасково се е завърнал след изпълнение на задача по доставяне на медикаменти и храна за населението в квартал «Злати дол» на град Симеоновград и с. Константиново, община Симеоновград.

Към 14.30 часа по молба на областния управител на Русе Стефко Бурджиев, 3 броя товарни автомобили „Урал” от модула на военно формирование 32420 – Русе са тръгнали да евакуират болните на хемодиализа хора от различни селища на община Русе до многопрофилната болница в града. Единият автомобил е тръгнал в направление Русе – Щръклево, а другите 2 по маршрута Русе – с. Базън – с. Сваляник. Машините трябва да преодоляват дълги 100 метра преспи.Към 10.00 часа военнослужещите от модулната група на в.ф. 48430 – Стара Загора, участваща в спасителните операции в наводнените райони на град Свиленград е евакуирала около 200 човека  и множество автомобили. Сред тях е една родилка, която е транспортирана от с. Голяма река до град Свиленград и  е настанена в многопрофилната болница в града.

В момента товарен автомобил от състава на военния модул пътува към КПП „Капитан Андреево”,  за да евакуира 3-ма шофьори на закъсали камиони.

От Стара Загора към Свиленград е тръгнала с товарен автомобил група от 20 военнослужещи, която ще замени военнослужещите, които от вчера и през цялата  нощ  оказваха помощ  на населението в наводнените райони на Свиленград.

В готовност за действие, по молба на държавните и местните органи на властта, е и модул от военно формирование 32420 - Русе в състав от 6 военнослужещи и  3 броя товарни автомобила „Урал”.

Вече 24 часа модулни групи от Сухопътните войски активно участват в спасителните операции, провеждани в засегнатите от наводнения райони в Хасковско и гр. Свиленград. В района на бедствието е и заместник командира на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов.

В района на село Бисер е развърнат модул за действие при наводнение от в.ф. 52 740 - Хасково с командир подполковник Данчо Николов. Час след активирането на модула и непосредствено след отминаване на приливната вълна, военнослужещите от Сухопътни войски активно се включиха в евакуирането и спасяването на хората от селото, заседнали в наводнените си домове. Благодарение на техните усилия са евакуирани осем човека. За съжаление са извлечени и два трупа. Изтеглени са множество автомобили, останали под водата.

По – късно вечерта военнослужещите участваха в изграждането на мост в центъра на село Бисер. Бяха развърнати и  палатки, в които работи оперативния център за управление на операцията, раздават се храна и напитки.

През цялата нощ военнослужещите от Сухопътни войски, съвместно с жандармерията и полицията са патрулирали за предотвратяване на мародерски действия в засегнатия район.

Модулна група за действие при наводнение от военно формирование 24150 – Стара Загора с ръководител заместник командира на 2 леко пехотна бригада полковник Митко Митев, бе насочена за действие в района на гр. Свиленград, където скъсана дига на река Марица заля цял квартал от града. През нощта водата е достигнала ниво от 1,50 – 1,60 метра. Военнослужещите с четири бронетранспортьора, специално пригодени за плуване, са извършили действия по евакуация на хора от засегнатия квартал. До два часа през нощта, съвместно с гражданска защита, военнослужещите са успели да евакуират 75 души, които по-късно са настанени да нощуват в училището в Свиленград. Военнослужещите са успели да извлекат и множество автомобили, залети от водата.

В момента 20 населени места в района на гр. Свиленград са останали без питейна вода. По искане на местната власт, и след разпореждане на началника на отбраната, Сухопътни войски имат готовност да развърнат необходимия брой водоноски в засегнатите райони.

До момента повече от 100 (сто) военнослужещи и 28 единици техника от Сухопътни войски са в районите, засегнати от наводненията и полагат неимоверни усилия да помогнат на пострадалите.

Мероприятията по провеждане на спасителните операции продължават  и днес, 07 февруари.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени