Вчера, 11.09.2013 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия  от военно формирование 28880 - Белене от Сухопътните войски, с ръководител капитан Николай Георгиев унищожи 1 бр. ръчна граната тип “Бухалка”, открита при ремонт на покрив в частен дом на ул. “24-та” № 7 в с. Чупрене, област Видин.
 
 
Личният състав на 55-ти инженерен полк ще отбележи утре, 13 септември Празника на Инженерни войски и 135 години от създаването им.
Мероприятията във военни формирования 28880 – Белене и 44220 – Пловдив, ще започнат в 0930 ч. с тържествени събрания и награждаване на военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати при изпълнение на функционалните задължения. 
Тържествената програма във военно формирование 28880 ще продължи с концерти на любителския духов оркестър на формированието и ансамбъл „Димум” при читалище „Хр. Ботев 1892” гр. Белене. В чест на празника ще се проведе „Ден на отворени врати”, съпроводен с показ на въоръжение и техника.
Празничният ден във военните формирования ще завърши със спортни състезания по футбол и волейбол.
На честванията в гр. Белене ще присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.
 
 
Инженерните ... още
От 11.09 до 27.09.2013 г. военнослужещи от военно формирование 24620 – Свобода ще вземат участие в годишно учение на НАТО –SFIR13 , което ще се проведе в гр. Орадя, Румъния.
Целта на учението е уеднаквяване и трениране изпълнението на мероприятията по стандартите за оперативно планиране между екипите представящи страните членки на НАТО, както и изпитание на нови системи подпомагащи събирането, обработката и използването на информацията необходима за вземане на решения.
От 10 до 12 септември 2013 г. заместник - командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев заминава на посещение в Германия. По време на престоя си бригаден генерал Кънев ще наблюдава демонстрация на бойна стрелба с Противовъздушна C-RAM (Counter Rocket, Artillery, Mortar) система MANTIS, която ще се проведе на полигона Тотендорф/Панкер в Балтийско море.
По време на демонстрацията германската военна авиация ще проведе реална стрелба като част от тяхната тренировъчна програма. По време на стрелбата, присъстващите ще имат възможност да наблюдават как  се работи със C-RAM системата MANTIS, която е специално разработена да противодейства на всякакви видове RAM заплахи и да се справя с конвенционални въздушни заплахи.
Целта на участието на бригаден генерал Кънев в демонстрацията е в Сухопътните войски на БА да бъде  получена повече информация за новостите в системите за ПВО.
По искане на временно изпълняващия длъжността Областен управител на Област Хасково Кадир Исов, тази сутрин в 10:30 часа Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от военно формирование 52740 Хасково се включи в гасенето на пожар в района на село Присадец, община Тополовград. Специализираната група е в състав от 32 военнослужещи ръководени от капитан Янко Колев и капитан Живко Лавчев. Групата тръгна с 3 тежки машини.
Пожарът обхваща около 1000 дка смесена гора и нискостеблена растителност. Задачата на военнослужещите е потушаване на отделни огнища. Пожарът вече е овладян. Опасност за населението няма.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени