Съгласно плана на Командването на Сухопътните войски днес, 05.11.2013 г. в административната сграда на бул. „Тотлебен” № 34 стартира конференция на тема: „Осигуряване на устойчиво управление на Сухопътния компонент при съвместни операции”.
„Едно от най-важните неща при всяка дейност на Българската армия са командването и управлението”, каза началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев при откриването на конференцията.
Целта на конференцията е да се постигне единно разбиране на структурите от стратегическо, оперативно и тактическо ниво по управлението, взаимодействието и изграждането на единна комуникационно-информационна система при съвместни операции.
В конференцията участват началниците на щабове на СКС и видовете въоръжени сили, командирът на стационарната КИС, началници на катедри „КИС“ и „Сухопътни войски“ на Военна академия „Георги С. Раковски”, началници на ... още
На 30 и 31.10.2013 г. на учебен полигон „Симитли” се проведе ротно тактическо учение с механизирана рота от военно формирование 26400 – Благоевград, в което взеха участие специалисти от родовете и специални войски.
В сложна и динамична обстановка бяха отработени учебни въпроси по задача: „Операции по поддържане на мира”.
Личният състав бе поставен в ситуации, максимално близки до реалните и трябваше да взима бързи и адекватни решения, относно организиране на взаимодействие и съгласуване на действията между подразделенията. Имитационната команда създаде над 20 ситуации, с което се провериха действията на управлението и участващия личен състав. Участниците в учението бяха силно мотивирани и се представиха на високо ниво.
Основния извод от ръководството на учението, бе че провеждането на подобни занятия с използването на новите схващания за водене на бойните действия, води до повишаване на способностите и мотивацията на личния състав.
На 1 ноември 2013 г. в гр. Карлово се проведе прегледа на военните духови оркестри от Сухопътните войски. В инициативата, която е част от програмата за честване на празника на войските-19 ноември, участваха представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски, духовите оркестри на военните формирования 34750-Карлово, 24150-Стара Загора и на 22220-Сливен.
Прегледа откри командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. В словото си той каза, че съревнованието е посветено на празника на Сухопътните войски – 19 ноември и не случайно се провежда в града на Апостола, защото маестро Георги  Атанасов е бил диригент на военния духов оркестър на 28 Стремски полк, дислоциран в Карлово.
Състезанието започна с марш-дефилир на военните оркестри до паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви, пред който командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов поднесе венец, продължи със самостоятелни концертни програми и обща концертна програма, ... още
За времето от 30.10.2013 г. до 07.11.2013 г. на ПУП „Ново село” ще се проведе тактическо учение „МИРЕН СТРАЖ 13” за национално сертифициране на 3 батальонна бойна група от състава на 61 Стрямска механизирана бригада.
Учението е организирано от Командването на Сухопътните войски и представлява финален етап от подготовката и процеса на сертифициране на 2-ри механизиран батальон и придаваните му формирования като Батальонна бойна група (ББГр) от състава на 61 механизирана бригада.
Учението „МИРЕН СТРАЖ 13” се провежда с цел оценка на готовността, бойните способности и оперативната съвместимост на батальонната бойна група за участие в съвместни съюзни операции.
Учението допринася за повишаване на бойните способности при водене на отбранителни операции посредством целенасочена подготовка на командирите, щаба и личния състав на ББГр и прилагане на разработените стандартни оперативни процедури при планиране и ... още
На 26.10.2013г. в Сливен на площад „Хаджи Димитър” военнослужещи от Център за подготовка на специалисти участваха в тържествен ритуал по повод празника на града – Димитровден. Военнослужещите и Военният духов оркестър на формированието участваха в ритуала по издигане на националното знаме на Република България, знамето на Сливен и знамето на Европейската общност и в поднасянето на венци. Те осигуриха и почетен караул на емблематичния паметник на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий.
Тържественият ритуал събра на площад „Хаджи Димитър” много официални лица, граждани и гости на Сливен, които изразиха почит и уважение към делото на видните личности на града през годините.
По-късно през деня представителни подразделения от в.ф. 222220 Сливен участваха и в официалното тържество по повод празника на град Айтос – Димитровден.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени