Денят на бронетанкови войски – 15-ти април беше отбелязан в град София с ритуал по полагане на венци и цветя пред „Паметника на танкиста”, в който взеха участие военнослужещи от военно формирование 42600 – Мусачево и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.
Командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков прие строя на почетния караул и поздрави военнослужещите по случай празника.  „Духът на нашите танкисти, въпреки че са малко, е висок. Правят всичко, което се изисква от тях и то качествено. Ние сме напълно убедени, че танковите  войски имат своето значение, което днес не е спаднало дори и минимално“ – заяви генерал – майор Дешков.
Военнослужещи поднесоха венци на паметните плочи в София, на които са изписани имената на 227 воини от Бронираната дружина, загинали през Втората световна война, от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътни войски, ... още
На 14 април, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от 10 - ти механизиран батальон – Враца, от състава на 3-то бригадно командване, с ръководител капитан Петър Петров, разузна и унищожи силно корозирала ръчна граната, открита в село Копиловци, област Монтана.
Военнослужещите са действали на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
На 11 и 12 април, в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, се проведе ежегодният сбор на заместник-командира на Сухопътни войски бригаден генерал Пламен Йорданов със заместник-командирите на формирования и командирите на батальони от Сухопътните войски.
В първия ден от сбора бяха представени визия и предложения за подготовката на Сухопътните войски до 2027 г., след което се проведе дискусия по актуални въпроси, относно подобряване и актуализиране на подхода към подготовката в светлината на съвременните предизвикателства пред Въоръжените сили.
През втория ден на учебен полигон „Анево“ под формата на практическо занятие бяха демонстрирани и оттренирани упражнения по тактическа стрелба в динамични условия, които предстои да бъдат въведени в програмата за подготовка на Сухопътните войски като неразделна част от полевата подготовка.
На 8 април 2024 г. в  частен имот в с. Столетово, община Карлово бяха открити два броя немски ръчни гранати М-39.  
Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия /ФОППБ / на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, под ръководството на майор Христо Дъбов извърши разузнаване и транспортиране на боеприпасите до учебен център „Анево”, където днес, 9 април, бяха унищожени.  
Днес, 9 април, съгласно Плана за съвместна дейност между 61-ва Стрямска механизирана бригада и клуб „Приятели на армията“ през учебната 2023/2024 г., на учебен център „Тюлбе” се проведе заключителното занятие по огнева подготовка със 130 средношколци от училища в град Казанлък – Професионална гимназия „Иван Хаджиенов”, Професионална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, Професионалните гимназии по транспорт и транспортен мениджмънт, лека промишленост и туризъм, Средно училище „Екзарх Антим I” и Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади” в град Габрово.
  Мероприятието бе организирано от главните сержанти на военните формирования на бригадата от район Казанлък.
След усвояване на мерките за безопасност и материалната част на стрелковото оръжие, учениците взеха участие в стрелкови тренировки. Младите членове от клуб „Приятели на армията“ демонстрираха ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени