След продължили 10 дни изключително интензивни съвместни занятия, на 26 и 27 март, се проведе заключителното тактическо учение на формированията от нациите-участнички в международната съвместна подготовка „Родопи 24“ – Австрия, България и Хърватия.
Формированията изпълниха тактическите си задачи по време на изнасянето, марша в планинско-гористата местност, при отбрана и настъпление.
В процеса на водене на разузнаването бяха използвани квадрокоптери, с което се повиши значително скоростта на разузнаването, качеството и количеството на добитата информация.
Победители бяха всички участници заключителното тактическо учение, с което завършва последната практическа фаза на „Родопи 24“.
Командирите на формирования от състава на 101-ви алпийски полк се възползваха от възможността да реализират своите решения с практически действия на местността, както и да коригират своевременно своите предварително взети решения, съгласно динамично ... още
Вчера, 27 март, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за невзривени бойни припаси от 78-ми батальон за осигуряване – София с ръководител старши лейтенант Владислав Ставрев, разузна, транспортира и унищожи ръчна граната М-17, силно корозирала, без запалка и видима маркировка, открита в  градинка на ул. „Стефан Стамболов” в град Благоевград.
Военнослужещите действаха по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
Сухопътните войски непрекъснато оказват помощ на населението и изпълняват задачи и дейности, гарантиращи сигурността на страната в мирно време!
 
      На 26 март, Стара Загора отбеляза 111 години от Одринската епопея и Денят на Тракия. Десетки старозагорци, много от които потомци на тракийските бежанци от земите в днешна Турция и Беломорска Тракия в Гърция се включиха в общоградски ритуал, организиран от Община Стара Загора, 2-ра Тунджанска механизирана бригада и Тракийско дружество „Одринска епопея”.
     Честването започна с тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника „Одринска епопея” в парк „Тракия”.
     Почит отдадоха полковник Митко Балтов – заместник- командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, заместник - областният управител на област Стара Загора госпожа Теодора Нончева, заместник - кметът на община Стара Загора Милена Желева, председателят на Тракийски дружество "Одринска епопея" Цанко Атанасов, представители на местната и държавната власт, на сдружения и ... още
На 26 март пред „Паметника на загиналите войни за Свободата на България“ в парк Розариум, град Казанлък, тържествено бяха отбелязани 111 години от превземането на Одринската крепост.
На мероприятието присъстваха командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада  бригаден генерал Маргарит Михайлов, заместник- кметът на община Казанлък г-жа Аксения Тилева, директорът на Национален парк-музей „Шипка - Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов, председателят на общински съвет на СОСЗР – гр. Казанлък майор о.з. Евгени Пейчев, почетният председател на Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода” г-жа София Дончева, председатели на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и техни членове от всички краища на България, 8-ми Ученически гвардейски отряд и военнослужещи от 61 механизирана бригада.
Слова за триумфа и героизма на Българската армия при превземането на Одринска крепост произнесоха бригаден генерал Маргарит Михайлов и д-р ... още
Ротите от България, Австрия и Хърватия извършват комбиниран марш до заемане на указаните райони. По време на марша военнослужещите от 3-та алпийска рота и военнослужещите от Република Австрия преминаха през заразен с бойни отровни вещества участък и попаднаха в засада, които преодоляха със съвместни действия.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени