Представителен отбор на Сухопътни войски заминава за участие във военно-приложно международно състезание по ски в Сестриеле, Италия. Отборът се води от командира на 101-ви Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров и е съставен основно от военнослужещи на батальона, който е от състава на 68-ма бригада „Специални сили”.
Групата заминава на 22 и се завръща на 31.01.2016 г. Това е четвъртото участие на Сухопътни войски в 68-то издание на международните военни състезания.
138-ата годишнина от освобождението на Хасково от османско владичество бе почетена тържествено вчера, 19.01.2016 г., в областния град. Представително подразделение от военно формирование 52740 от състава на Втора механизирана бригада участва в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметникa-морена, който е символ на Освобождението на града.
Паметта на загиналите за Освобождението на Хасково почетоха Областният управител на Хасково Станислав Дечев, кметът на община Хасково Добри Беливанов, командирът на военно формирование 52740 подполковник Николай Александров, представители на военно-патриотични организации, институции, политически и обществени организации, ученици и граждани.
Паметната плоча /морена/ се намира се срещу църквата „Света Богородица” и  е посветена на 70-те обесени българи от Хасково през 1877 г. Паметният текст гласи: “През 1877 г. в този район са обесени 70 българи, свидни жертви за Освобождението на България ... още
На тържествена церемония 13 военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон, завърнали се от международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан "Решителна подкрепа", получиха своите награди. Военнослужещите са от групата за непосредствена охрана към екип от съветници в Кандахар, Афганистан.
 Връчването на медалите се проведе днес, 18.01, от 15.00 часа в областната администрация на град Смолян от командира на 68-ма бригада «Специални сили» бригаден генерал Явор Матеев.
Медалите са от ръководството на „ISAF” за отлично изпълнение на задачите по време на мисия и недопускане на инциденти. Поздравителни слова бяха произнесени от командира на 101-ви алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров, областния управител Недялко Славов и от кмета на Смолян Николай Мелемов.
            Днес, 18.01.2016 г.,  пред паметника на генерал Виктор Дандевил се проведе ритуал, посветен на 138 години от освобождението на Асеновград от османско иго, в който взеха участие представителна рота от поделение 24490, представители на община Асеновград, свещеници от Асеновградска духовна околия, ученици от Основно училище „Ангел Кънчев” и граждани.
Преди честването Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили изпълни български военни маршове, след което литийното шествие се отправи към мястото за провеждане  – паметникът на генерал Виктор Дандевил.
Ритуалът започна с приемане на строя от командра на щаба на Четвърти артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев. Свещеници от Асеновградска духовна околия отслужиха заупокойна молитва за загиналите руски и български воини за освобождението на града. Слово произнесе директорът на историческия музей в Асеновград – Иван ... още
Военнослужещи и високопроходима техника от състава на военно формирование 32420 – Русе, продължават днес, 18.01.2016 г., да оказват съдействие на служителите на енергоразпределителното дружество ЕНЕРГО-ПРО за възстановяване на енергопреносната мрежа в област Русе.
 Групата се ръководи от командира на формированието майор Павлин Илиев.
На основание отправено искане от областния управител на област Русе Стефко Бурджиев и разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и вчера, 17.01, военнослужещи и техника от състава на формированието оказаха съдействие на служителите на енергоразпределителното дружество ЕНЕРГО-ПРО за възстановяване на енергопреносната мрежа в област Русе.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени