В изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка от 18 до 29.01.2016 г. формирование от 68 бригада „Специални сили” проведе съвместна зимна алпийска подготовка с участието на формирование от Специалните сили на военноморските сили на САЩ - USNAVY SEALS.
        Общ ръководител на съвместната зимна подготовка е подполковник Божидар Бойков.
        Подготовката се проведе в различни райони на планините Рила и Пирин. Бяха отработени въпроси по придвижване на терен с голяма денивелация в зимни условия във високопланински, пресечени и труднодостъпни местности, катерене по ледени образувания и оказване на помощ и извличане на пострадали при попадане в лавини.
Обучението премина при екстремно ниски  температури и спомогна за повишаване на индивидуалната алпийска подготовка на военнослужещите при действия и оцеляване в зимни ... още
 Днес, 29.01.2016 г., представително формирование от 68 бригада „Специални сили” и Представителният духов оркестър на ВВС участваха в тържественото честване и поднасянето на венци и цветя по повод 162 години от рождението на Стефан Стамболов.
    Строя на почетния караул прие началникът на гарнизон Пловдив бригаден генерал Явор Матеев.
    На мероприятието присъстваха още председателят на общинския съвет Савина Петкова, кметове на райони, общински съветници, комитет „Родолюбие” и други гости, както и граждани на град Пловдив.
     Венци и цветя бяха поднесени от името на кмета  на град Пловдив, областния управител, от началника на Гарнизона, общинския съвет, кметове на райони и други организации.
Вчера, 26.01.2016 г., военнослужещи от 68 бригада „Специални сили” – Пловдив участваха в представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ” на автора Красимир Узунов. Тя е издадена по повод 100-годишнината от влизането на България в Първата световна война (1914-1918) и е посветена на паметта на героите, „останали завинаги на прага на Отечеството…”.
   Мероприятието бе организирано от командира на 68 бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев съвместно с община – Пловдив. 
Книгата бе представена от адмирал о.з. Пламен Манушев - народен представител в 43-то Народно събрание и бивш заместник-началник на отбраната, след което авторът  Красимир Узунов сподели:
„Тази книга е преклонение пред подвига на тези, които слязоха от върха, не го забравиха до края на дните си и всяка нощ чуваха барабанния огън и гласовете на мъртвите си ... още
 
„Изминалата година беше успешна и градивна за Сухопътните войски. Особено ми е приятно да бъда сред Вас и да изразя удовлетворение от обективно проведения анализ и възникналите от него ползотворни дискусии” каза в своето приветствие заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов на  проведения днес, 22 януари, Анализ на подготовката на Сухопътните войски през 2015г.
Анализът се проведе в присъствието на Ръководството на Сухопътните войски и командирите на всички военни формирования.
„С усилията на целия личен състав усъвършенствахме досегашните и изградихме нови способности. Изпълнените задачи и постигнатите резултати ни дават основание да отчетем 2015 година като градивна и успешна, изпълнена с много динамика, съвместни подготовки, участие в мисии и дейности по оказване помощ на населението”, започна своето обръщение командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев към участниците във ... още
В изпълнение на „План за дейността на 55-ти инженерен полк през учебната 2016 г.” от 18 до 22.01.2016  г. личният състав на формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за неутрализиране на невзривени боеприпаси от състава на полка проведе теорeтечни и практически занятия за повишаване на подготовката. Минусовите температури и натрупаната снежна покривка не затрудниха военнослужещите и всички задачи бяха изпълнени успешно и с висок професионализъм.
По време на теоретичните занятия военнослужещите преминаха лекциии за затвърждаване на знанията и уменията относно реда за действие при оказване на помощ на населението, изготвяне и попълване на необходимата документация след приключване изпълнението на задачата, начините за неутрализиране на невзривени бойни припаси, мерките за безопасност при работа с тях, взривните вещества и средства за взривяване.
В хода на практическите занятия бяха отработени действия по откриване и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени