Днес, 21.03.2017 г., на строевия плац на военно формирование 26 400- Благоевград, беше прочетена заповед на командира на военното формирование подполковник Иван Иванов относно приемане на военна служба, назначаване на длъжност и присвояване на военно звание „Редник 1-ви клас” на 28 мъже и жени, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина.
Новоназначените военнослужещи се вляха в редиците на трите механизирани роти на формированието.
Заместник-командирът майор Кирил Спаневиков приветства новодошлите и им пожела „преди всичко здраве и с достойнство да изпълняват воинския си дълг към Родината”.
 
Вчера, 20.03.2017 г.,  учениците от клуб „Приятели на армията” към военно формирование 24620 – Свобода  проведоха месечното си  занятие във Военен клуб – Чирпан. Водещ на този модул бе старши лейтенант Веселин Желязков, който представи  темата „Средства за  ядрена, химическа и биологическа защита в Българската армия”. Децата се запознаха отблизо с индивидуалните  средства за защита на дихателните органи, на кожата, с приборите за радиационно и химическо разузнаване. Те имаха възможност да изпробват поставянето на противогази, защитен плащ и комплект за еднократно използване.
 
 
Военнослужещи от състава на  101 алпийски батальон с ръководител командирът на формированието подполковник Димитър Кацаров заеха престижното 7-мо място в проведеното от 13 до 17.03.2017 г. в Сан Кандидо и Добиако - Италия, 69-то издание на международния зимен ски шампионат на алпийските формирования.
Българският отбор участва в дисциплините ски бягане 15 км за мъже; гигантски слалом мъже и жени; 14 км. ски алпинизъм нощем за мъже и жени;  25 км. патрул за мъже.
 В шампионата взеха участие отборите на 15 страни, като в условията на голяма конкуренция нашият отбор зае престижното 7-мо място. Изключително добро представяне алпийците показаха в гигантския слалом – жени, където завършиха на 4-то, 5-то и 6-то място, в отборното класиране в същата дисциплина заеха 3-то място, както и в ски алпинизмът, в което взеха участие 203 състезатели мъже и жени.
По решение на организаторите женските дисциплини не носеха точки за отборното класиране, което ... още
По традиция, месец преди Общоармейския шампионат, под звуците на Химна на Република България на 16 март на УЦ „Анево“ стартира вътрешното първенство по дуелна и щафетна стрелба на 61 мбр. В турнира взеха участие всички формирования от състава на бригадата с представителни отбори, а мероприятието премина под влиянието на силни емоции и физическо натоварване на военнослужещите.
След като приветства участниците с „Добре дошли”, началникът на щаба на бригадата полковник Станимир Христов пожела на всички успешно представяне, призово класиране,  победа за най-добрите и обяви първенството за открито.
Комисия от щаба на бригадата оценяваше представянето на формированията по предварително утвърдени критерии. Получените резултати от спортната надпревара показаха, че състезанието се е провело между силни отбори и равностойни съперници, които дадоха всичко от себе си. Най-добре в шампионата се представи отборът на щабния батальон с командир подполковник ... още
На 17.03.2017 г. във военните формирования на 61 Стрямска механизирана бригада се проведоха поредните занятия с петте секции на клуба „Приятели на армията“, в които участват ученици от средните училища в градовете Карлово и Сопот. В изпълнение на Плана за съвместна дейност между 61 мбр и клуб “Приятели на армията“ през учебната 2016/2017 година, бяха преминати въпроси от комплексната подготовка на средношколците по военна топография и огнева подготовка.
Първо главните сержанти на батальоните от район Карлово запознаха обучаемите с основни въпроси от военната топография и способите за ориентиране на местността с топографска карта. Те обърнаха внимание на учениците на основни теоретични данни и наблегнаха на създаването на практически навици за изпълнение на задачите.
По-късно децата от училищата взеха участие и провериха възможностите си на стрелбите на УЦ „Анево”. След направения инструктаж от водещите на стрелбата, на участниците им ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени