От 5 до 8 ноември военнослужещи от Центъра за високопланинска подготовка към Сухопътните войски на Турция посетиха 101 алпийски полк в Смолян.

       На изнесения от командира на смолянските алпийци полковник Димитър Кацаров брифинг военнослужещите от Турската армия се запознаха със задачите, мисиите и подготовката на 101 алпийски полк.

        Гостите бяха особено впечатлени от участието на полка в международните учения, състезания и подготовки в Австрия, Германия, Италия, Румъния, Украйна и от участието от 2009 г. мисията във Афганистан. Те присъстваха и на двудневното ротно тактическо учение с трета алпийска рота във високопланинска местност и наблюдаваха тактически действия на военнослужещите при придвижване на голямо разстояние в силно пресечена гористо-планинска местност; извършване на пеши патрул; действия при импровизирано взривно устройство/ИВУ/; устройване на засади, отбрана на малък планински проход, диверсионни действия и оттегляне.

       Гостите изразиха възхищението си от силната мотивация на личния състав при провеждащите се тактически действия.  След като разгледаха обекти от учебно-материалната база на полка и местата за специализирана подготовка те изразиха желание за съвместни подготовки  в бъдеще.

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени