Днес, 16.03.2018 г., от 12.00 ч.  на площад „Свобода” в стария център на град Смолян, с участието на Представителния оркестър на Сухопътните войски, 46 новоназначени военнослужещи от 101 алпийски полк тържествено положиха военна клетва. По думите на командира на алпийците полковник Димитър Кацаров след полагането на ритуала военнослужещите ще заминат на обучение в Плевен в Единния център за начална подготовка, което ще продължи 40 дни. След приключване на обучението и успешното полагане на изпити те ще станат военнослужещи на безсрочен договор и ще се влеят в редовете на полка, където ще започнат тренировки за придобиване на способности за специализирана подготовка.
На тържеството присъстваха заместник-областният управител на област Смолян Андриян Петров, ръководители на службите за национална сигурност,  представители на регионалния и общинския съюз на   офицерите и сержантите от запаса и резерва, военно-патриотични организации и ... още
На основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов днес, 15.03.2018 г., формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Десети механизиран батальон- Враца от състава на Бригадното командване с ръководител старши лейтенант Петър Петров, разузна и унищожи силно корозирала ръчна осколъчна граната. Тя е открита от местен жител в късния следобед на 14.03.2018 г. в местността Субашин, на 2 км. от гр. Белоградчик. В продължение на 6 часа формированието води разузнаване, транспортиране и унищожаване на открития невзривен боеприпас.
 


На 13 и 14 март  в гарнизон Асеновград се проведoха тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия,  105 години от овладяването на Одринската крепост и 90 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.
Вчера,  13 март, командирът на полка  полковник Лъчезар Мишев награди отличили се военнослужещи и цивилни служители от формированието. По-късно на строевия плац се проведе ритуал „Полагане на военна клетва” с новоназначените войници. Пред паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 1-во и 3-то планински отделения на 3-ти Планински артилерийски полк бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност от името на кмета на община Асеновград, председателя на общински съвет и от командването и личния състав на полка. Венци и цветя бяха поднесени и от общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, а така също и от представители на бизнеса ... още
Сборният отбор на Сухопътните войски взе участие в световното зимно военно първенство, което се проведе от 2 до 11 март 2018 г. в Сестриере, Италия.
Ръководител на отбора бе командирът на 101 алпийски полк полковник Димитър Кацаров.
За първи път  отборът  жени в състав старши сержант Димитрина Йотова, ефрейтор Мария Георгиева, редник Миглена Маневска взе бронзовите медали, като завоюва отборно 3 място на гигантски слалом след отборите на Италия и  Великобритания. 
Двама от участниците - младши сержант Радостин Капуджиев и ефрейтор Светлозар Башев, се представиха отлично във военноприложните дисциплини.  В три последователни дни те участваха в отборните състезания по ски бягане 15 км, нощен ски алпинизъм спринт 14 км и военен ски патрул със стрелба 25 км.
В крайното класиране по нации България зае 8 място, като на първо място бе отборът на домакините от Италия. 
 
Със състезание по стрелба с пистолет „Макаров”, с автомат „Калашников” и куполна картечница започнаха честванията по повод Деня на ракетните войски и артилерията на Българската армия военнослужещите от 20 самоходен артилерийски дивизион в Ямбол на 7 март на Учебен полигон „Победа”. Мероприятието бе открито от заместник-командира на формированието майор Диан Желев, който във встъпителното си слово припомни датата 11 март 1913 г. – приноса на българската артилерия за победата при Одрин, чийто способи за огнево поразяване са включени в учебните програми на военните училища във водещите европейски страни и са залегнали в основата на съвременната артилерия.
На състезанието бяха поканени представители на държавната и местната власт, на държавни и общински предприятия, военнослужещи от авиобаза „Безмер”, Регионална служба „Военна полиция” и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва,  с които също бе ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени