На учебен полигон Симитли, вчера  26.11., приключи двудневното ротно-тактическо учение с две механизирани роти от състава на военно формирование 26 400- Благоевград. В него участваха и специалистите от родовете и специални войски. Военнослужещите тренираха действия по първата мисия на Българската армия- отбрана.
Бяха създадени над 30 ситуации за проверка на действията по управление и организиране на взаимодействие между участващите формирования.
Общ ръководител на занятието бе заместник-командирът на военно формирование 26 400- Благоевград- майор Кирил Спаневиков.
С цел оптимизиране на часовете по задължително военно обучение, вчера 26.11. във военно формирование 24490 – Асеновград се проведе Ден на отворени врати с учениците от девети и десети клас от Професионална гимназия по металургия, механо и електротехника „Цар Иван Асен II”– гр. Асеновград.
Събитието започна с лекция за историята, традициите и бойния път на Българската артилерия и на Четвърти Артилерийски полк. Бяха представени документални филми от проведени учения с участие на военнослужещи от полка.
Над 160 ученици имаха възможността да видят развърнатите на строевия плац учебни центрове със стрелково оръжие и имущества. За учениците бяха отворени и музея на полка, както и изложената на открито музейна експозиция на артилерийска материална част.
На полигон „Ново село” от 20.11. до 25.11.2015 г. се проведе съвместното българо-американското тактическо учение „Мирен  страж 2015” на тема: „Участие на механизирания батальон от състава на механизираната бригада в операция на Сухопътния компонент по прикритие на държавната граница“.
Учението бе организирано от управлението на 61-ва механизирана бригада и се проведе под ръководството на Началника на щаба на бригадата полковник Маргарит МИХАЙЛОВ, който беше директор на учението. То е заключителен етап на Националното командно-щабно учение „Есен 15”.
В него взеха участие от българска страна 1-ви механизиран батальон от 61-ва механизирана бригада с командир подполковник Цветан КОЧАНКОВ, а от американска страна ротна тактическа група от 5-ти ескадрон на 7-ми кавалерийски полк от армията на САЩ с командир подполковник Кристофър МАХАФИ.
В учението участваха близо 600 военнослужещи и над 120 единици техника от ... още
Днес, 26.11.2015 г., в 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово се проведе церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир на 61 мбр”.
Началникът на отдел „Личен състав” в КСВ полковник Димитър Никифоров прочете указа за назначаване на бригаден генерал Груди Ангелов като командир на 61 мбр и кратка биографична справка.
В приветствието си генерал-майор Андрей Боцев поздрави бригаден генерал Груди Ангелов и му благодари, че е приел предизвикателството да бъде командир на едно от най-добрите формирования от състава на Сухопътните войски. „Бригаден генерал Груди Ангелов е един високо подготвен офицер, с изградени умения, навици и опит, придобит по време на службата му в БА и при участието му в мисии зад граница, което е гарант за неговите бъдещи успехи” заяви в заключение командирът на Сухопътните войски.
Бригаден генерал Ангелов прие бойното знаме на бригадата чисто и неопетнено. Той благодари на генерал-майор Андрей ... още
Четиричленна инспектираща група от Руската федерация завърши, днес 26.11., инспекция на военни формирования от Сухопътните войски, попадащи в обозначения от тях район. Инспекцията е в изпълнение на Виенския документ - 2011 на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и цели повишаване на откритостта и прозрачността по отношение на военните дейности.
Инспектиращата група от Руската федерация се запозна с дейността на 2-ра механизирана бригада, 61-ва механизирана бригада, 4-ти артилерийски полк, 68-ма бригада „Специални сили“, и Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. Съгласно международните договорености, в рамките на инспекцията проверяващата група получи информация за официалното наименование на военните формирования, намиращи се в определената зона, нивото на подчиненост, личния състав, количеството на въоръжението и техниката, текущата дейност, както и за провежданите в района учения.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени