С тържествен ритуал днес в София бе отбелязан Денят на военния парашутист от Българската армия – 18 октомври.   Първо на Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища бе почетена паметта на загиналите във Втората световна война или починали по-късно, след това бе церемонията пред паметната плоча на парашутистите в градинката до Народното събрание. 
В ритуала присъстваха още заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командващият СКС генерал-майор Любчо Тодоров, началникът на отдел „Съвместни съоръжения” в Щаба на отбраната полковник Явор Матеев, военнослужещи от Българската армия, аташета по отбраната, бригаден генерал от резерва Иван Мечков - председател на Съюза на парашутистите в България, запасни и резервисти от другите военнопатриотични организации.
Историята на Парашутната дружина и нейния първи боен ден – 18 октомври 1944 г., припомни майор ... още
На 20 октомври смолянските алпийци, като наследници на славния 21 Средногорски полк, честват своя празник. Проявите по този повод започнаха още вчера, 19.10, с Ден на отворените врати, като формированието бе посетено от 255 души.
С ученици от 9 и 10 клас от СОУ ,,Отец Паисий Хилендарски" и 9-тите класове от ПМГ ,,Васил Левски''  се проведоха теоретични и практически комплексни занятия по ,,Задължение на гражданите по отбрана на страната". Бяха показани различни въоръжения, техники и екипировки, а също и организирани стрелби с халосни патрони. Посетителите имаха възможността да разгледат параклиса и музея, да стрелят с пистолет и автомат, да катерят изкуствена стена и да се спуснат по алпийски тролей.
Част от личния състав ще участва в поход от Смолян до манастира „Св. Анастас”, който е в близост до село Чокманово. Там е поставена паметна плоча, тъй като по време на Балканската война за кратък период на това място е бил ситуиран щабът на ... още
В продължение на 19 дни, от  19.10 до 06.11.2015 година,  личен състав от 14 военнослужещи и техника от първи многофункционален взвод NRF – 16 от Мусачево ще демонстрират способности по радиационно и химическо разузнаване наравно с техните колеги от Италия, Румъния и други страни-членки на НАТО от състава на батальон за ядрена, химическа и биологическа защита под полско командване.
Старши национален представител от Сухопътните войски на БА е подполковник Иван Тенев Иванов, офицер по ЯХБЗ в сухопътния компонент е началникът на щаба на 38 батальон за ЯХБЗ и Е майор Николай Кънчев Иванов, а командир на взвода е старши лейтенант Веселин Петров –заместник-командир на 1 рота за ЯХБЗ от състава на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево.
Високият професионализъм и придобитите навици и умения на NRF – 16 ще бъдат демонстрирани на полигон Сан Грегорио – град Сарагоса в Испания .
Техниката, предвидена за участие в учението е 4 броя - Мерцедес ... още
             Днес, 16.10.2015 г., в 68 бригада „Специални сили”, в тържествена обстановка беше отбелязан Денят на военния парашутист.
             Строят бе приет от министъра на отбраната Николай Ненчев, който произнесе приветствено слово пред личния състав и гостите, след което бяха обявени поздравителни адреси и прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи от министъра на отбраната, началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и от командира на 68 бригада „Специални сили” бригаден генерал Михаил Попов
            Пред параклиса „Свети Йоан Рилски Чудотворец” от името на министъра на отбраната, командира на Сухопътните войски, личния състав на бригадата, Сдружение „Съюз на българските ... още
         На 14 и 15 октомври 2015 г. на ГУЦ „Тюлбето” в Казанлък се проведе състезание по стрелба и управление на огъня на артилерията между офицери   - артилеристи от Сухопътни войски на нива командири на батареи и командири на взводове. На това състезание се провери цялостната подготовка на офицерите, която започна с теоретичен изпит и завърши с изпълнение на задачи от Курса за стрелба и управление на огъня на артилерията.
         В състезанието участваха капитан Иван Радев и старши лейтенант Димо Димитров от 61-ва мбр; капитан Пепо Шабанов и капитан Ангел Ангелов от 2-ра мбр;  капитан Румен Костадинов и капитан Васил Асенов от 4-ти артилерийски полк.
         Председател на изпитната комисия от Сухопътни войски бе полковник Руси Русев от отдел „Бойна подготовка на войските” и членове  - подполковник Петър Кръстанов и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени