На 13 и 14 октомври 2015 г. на полигон „Нова село” Центърът за подготовка на специалисти - Сливен, с командир полковник Любомир Вачев, проведе ротно-тактическо учение (РТУ).
Учението на тема „Настъпление на танковата рота от движение” премина в два етапа – подготовка на настъплението и водене на настъпателния бой. В него участва втора рота с командир капитан Тончо Димитров, десет танка Т-72, машина за управление, един товарен автомобил, три леки автомобила УАЗ. Участваха и петима курсанти от НВУ „Васил Левски”, които провеждат своята двуседмична практика в центъра като командири на взводове.
Ръководител на учението е подполковник Пламен Белчев, командир на Център за подготовка на механик водачи на бойни бронирани машини.
 
Вчера, 14.10.2015 г., на огневи комплекс „Батмиш” подчиненият на ЦПС – Сливен Център за подготовка на командири и мерачи на бойни бронирани машини с командир подполковник Ангел Атанасов започна изпълнението на второ упражнение от контролните стрелби „Стрелба от различни способи със смяна на огневата позиция по появяващи се и движещи се цели” с въоръжението на танк Т-72 денем и нощем.
От 14 до 16 октомври упражнението се изпълнява от първа и втора рота с командири капитан Пенко Бурлаков и капитан Красимир Николов.
През миналата седмица личният състав на формированието проведе първо упражнение от контролните стрелби, като успоредно с това се изпълняваше и  стрелба със зенитна картечница от място по наземна цел.
По график преминават и стрелбите с автомат „Калашников” и пистолет „Макаров”.
 
Дни след успешно преминатия изпит по физическа подготовка, днес, 14.10.2015 г. на полигон „Сливница” военнослужещи от Командването на Сухопътните войски участваха в планираната огнева подготовка с 9-мм пистолет „Макаров”  и автомат „Калашников.
Под ръководството на полковник Цветко Червенков от отдел „Бойна подготовка” в КСВ те имаха възможността да премерят точния си мерник и бяха изключително доволни от постигнатите добри резултати.
След успешното приключване на учението BSRF-Platinium Lynx 16.1. в Румъния на 11.10.2015 г. групата от 32 военнослужещи, ръководени от командира на Алпийския батальон подполковник Димитър Кацаров, се завърна в град Смолян.
Планираното учение включваше стрелба в планински условия, пеши патрул, преход с тактически действия на надморска височина от 700 до 1800 м и обратно до 1200 м с дължина 22 км и използване на различни тактически прийоми в планината. То се проведе под ръководството на полковник Драгомир от Румъния - командир на 17 планински батальон, подполковник Джоунс - командир на батальон от морската пехота на САЩ и подполковник Димитър Кацаров - командир на 101 Алпийски батальон.
Участниците в занятието бивакуваха в планината на 1500 м надморска височина. Всички тренировки се провеждаха при изключителни тежки климатични условия, непрекъснат дъжд, мъгла и температури от 0 до 10 градуса. Военнослужещите от Алпийския батальон се справиха отлично с поставените ... още
Днес, 12.10.2015 г. военно формирование 54060 – Шумен чества своя празник – 131 години от създаването на славния 7 пехотен Преславски полк. Военно формирование 54060 – Шумен е негов наследник, и денят на създаването на 7 пехотен Преславски полк е и празник на формированието.
При Сливница, Лозенград, Люлебургас, Чаталджа, Тутракан, Кубадин, Равна Дубрава преславци покриха оръжието си с името на победители. В окопите и атаките на нож те изпълниха със съдържание думи като родолюбие и отечество. Завещаха ни понятията дълг, чест и доблест, дързост и смелост, скромност и себераздаване. Тези добродетели крепиха преславци в изпитанията и битките през Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.
Военно формирование – 54060 Шумен е създадено преди 13 години и през това време измина труден и сложен път на развитие. Претърпя множество промени и преобразования, но продължава да носи с достойнство завещаните му ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени