В навечерието на 2 октомври, 61 Стрямска механизирана бригада отбеляза с тържествен ритуал 23 години от своето създаване. За сравнително кратката си история бригадата се утвърди като водещо военно формирование от Сухопътните войски на БА, декларирано за участие в пълния спектър от операции на НАТО.
         На церемонията присъстваха представители на военнопатриотични сдружения и съюзи.  На ритуала, който се проведе в района на бригадата, слово произнесе началникът на щаба полковник Маргарит Михайлов.
Бяха прочетени поздравителни адреси  от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и от командира на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков, който благодари с поклон на личния състав за всеотдайната съвместна служба и им пожела да следват избрания път с ВЯРА и ЕДИНСТВО, защото те са най-мощната сила на света.
Със заповеди на министъра на отбраната на ... още
Сухопътните войски на БА и 101-ви алпийски батальон – Смолян ще бъдат домакини от 21 до 25 септември 2015 г. във ВПД „Хармония” – Пампорово на  курс за обучение на медицински специалисти, провеждан от Силите за Специални операции (ССО) на НАТО.
Петдневният курс „Special Operations Medical Leaders Course - SOMLC”се извършва под ръководството на  5-ма инструктори с оборудване  от  Щаба на ССО на НАТО (NSHQ Joint Medical Directorate - JMED). В него се обучават 30 души от осем страни, като 15 от тях са български военнослужещи от състава на Сухопътните войски.
Основната цел на обучението е да се запознаят участниците с въпросите, свързани с основните концепции за използване на медицинското осигуряване в целия спектър от операции, провеждани от ССО. Чрез серия от планирани упражнения обучаемите се подготвят в оперативната теория и могат да създават матрица за медицинско планиране на оперативно и тактическо ... още
На 19 и 20 септември 2015 година във Вилл-ла-Гранд – Франция се проведе Осмия ТАТТОО фестивал на военната музика с участието на оркестри от Шотландия, Дания, Италия, Англия, Украйна и домакините от Франция. За първи път във фестивала участваха и представители на България - военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада-Карлово.
Музикалното събитие бе официално отрито с изпълнение на химните на участващите страни и по една музикална пиеса от отделните оркестри. След това фестивалът продължи с концертни програми на оркестрите в различни части на града. Вечерта, на специално подготвено за целта място, музикантите изнесоха невероятни шоу-програми пред стотици зрители и официални гости на града.
Първи започна Кралският гайдарски оркестър от град Ренфрьо, който предизвика бурни ръкопляскания със своите прочути гайди и национални носии. След тях се представи оркестърът на 8-ми пехотен полк от доброволци от Копенхаген, който пресъздаде духа на времето през периода ... още
Военнослужещи от Сухопътните войски участваха на 22 септември в празнични прояви в цялата страна по повод 107-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България.
С военни ритуали по полагане на венци и цветя пред паметници и паметни плочи, военнослужещите от гарнизоните в градовете Стара Загора, Хасково, Ямбол, Шумен, Плевен, Сливен, Белене, Горна Оряховица и с. Климент почетоха паметта  на загиналите във войните български герои.
На тържествата присъстваха представители на държавната и местната власт, общественици и хиляди граждани.
Днес, 18.09.2015г., личен състав от ФОППБ   № 10 на в.ф. 22220 разузна и унищожи  част от противотанкова граната „ПГ- 9 ” без видима маркировка, открита в землището на село Горно Александрово, община Сливен, област Сливен.
Боеприпасът е унищожен по електрически способ на 300 м. северно от мястото на откриване. Групата е работила под ръководството на капитан Гаврил Гандев. Спазени са мерките за безопасност, съгласно изискванията на „Ръководство по подривните работи” и „Инструкция за унищожаване на невзривени боеприпаси”. При изпълнението на задачата не са допуснати аварии и злополуки с техниката и личния състав.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени