На 20 юли на учебен център „АНЕВО” се проведе първото вътрешно бригадно първенство по динамична стрелба в условията на „Т-клас” федерация с отбори от формированията на 61 механизиранa бригада.
 На мероприятието бяха поканени командири на батальони от формированията на Сухопътните войски, които имаха възможността да се запознаят с теоретичните постановки, както и с изискванията на динамичната стрелба като част от „Курс за стрелбите със стрелково оръжие и бойни машини във въоръжените сили на Република България”.
Целта на командването на 61 механизиранa бригада бе да се демонстрира развитието на упражненията по огнева подготовка с цел пълноценно изпълнение на поставената мисия, използвайки новостите, въведени в този курс, както и новите съоръжения за доразвиване  тактическите умения на личния състав.
  В състезанието участваха десет отбора, състоящи се от по четирима военнослужещи (офицери, сержанти и войници) ... още
С факелно шествие и общоградско поклонение в Сливен вчера, 18 юли, бе отбелязана годишнината от подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и техните четници,  дръзнали  преди 150 години да се изправят срещу многовековния поробител и да отстояват правото да живеят в свободно отечество.
Честването започна от  къщата-музей „Хаджи Димитър“ с факелно шествие, което стигна до едноименния площад и прерасна в общоградското поклонение в памет на загиналите четници. В тържественото слово по повод годишнината кметът на Сливен Стефан Радев посочи: „Днес отбелязваме 150 години от подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и тяхната чета. Едно от най-ярките събития от нашата история до Освобождението е героизмът на двамата войводи и техните четници. Влизайки в не една и две битки те показват, че са готови да се борят и дадат живота си за своя идеал - свободата на България. Техните имена ще бъдат помнени поколение след поколение. Техните личности ще бъдат пример ... още
Годишнината от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски бе отбелязана  с тържествени ритуали в различните гарнизони в страната, на които присъстваха представители на държавната и местната власт, на Българската православна църква, родолюбиви организации, ученици, граждани и гости.
В Карлово, на 18 юли - рождената дата на Дякона и празник на града, честванията започнаха с отслужване на тържествена Света литургия в храма "Свети Николай" и поднасяне на цветя на гроба на майката на героя Гина Кунчева. Последва литийно шествие до центъра на града, след което на площад „20 юли” представителен взвод и военният духов оркестър на 61 мбр взеха участие в тържествен ритуал по издигане знамената на Република България и Карлово и посрещане на участниците в националния туристически поход „По стъпките на Левски”.
„…Каузата на България и на нашия град не може да бъде кауза на един човек. Това е каузата и енергията на ... още
Националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2018” се провежда от 13 юли до 22 юли. Военноморските сили на Република България участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с 930 души личен състав. В учението са включени и два самолета от българските Военновъздушни сили, както и представители от Сухопътни войски. Това са военнослужещи от 78-ми батальон – София и механизиран взвод от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада.
Личният състав на механизирания взвод, с ръководител старши лейтенант Светозар Урумов, изпълнява задачи, свързани с охраната и отбраната на вътрешния периметър на базата и действия като група за бързо реагиране.
В хода на учението военнослужещите отработват и демонстрират умения за организиране и осъществяване на пропускателния режим, провеждане на пеши и механизирани патрули, извършване на контрол и проверка на автомобилния трафик, както и поддържане на ... още
„Тракийска звезда 2018“ е ежегодна международна летателна тренировка, която се провежда от 16 до 27 юли 2018 г. и предоставя на участниците възможности да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда.
Зенитно-ракетните дивизиони „ОСА” от състава на Сухопътните войски се включиха в понеделник, 16 юли и ще продължат участието си до 26 юли.
В тренировката участват над 80 военнослужещи и 16 единици техника от дивизионите. Съгласувано с действията на авиацията се изпълняват тактически задачи по зенитна защита на стратегически обекти на територията на България и завоюване на превъзходство във въздуха. В реално време се подготвят бойните разчети по добиване на информация за въздушната обстановка, оценка и вземане на адекватни решения за действие в отговор на възникналата заплаха. Тренират се маньоври с техника, въвеждане на противника в заблуждение, откриване и „унищожаване” на противникови летателни ... още
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени