Във връзка с изпълнение на Плана за работа с Асоциацията на военните аташета, акредитирани за Република България през 2018 г. днес, 12 юли, се състоя среща на представители на Асоциацията с командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
На изнесения от командира на СВ брифинг бяха разгледани въпроси, свързани със състоянието на СВ, развитието на способностите, задачите и организацията, както и приносът на СВ към ВС на Р България.
  На срещата  присъстваха бригаден генерал Валери Цолов – заместник-командир на СВ,  полковник Стоян Стоянов – заместник-началник на щаба на СВ,  полковник Тони Трифонов – началник на канцеларията на командира на СВ и полковник Петър Иванов - началник на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на СВ”.
Утре, 13 юли, представителите на Асоциацията на военните аташета ще посетят  Единния център за начална подготовка – Плевен и 55-ти инженерен полк – Белене, ... още
От 11 до 13 юли 2018 г., Командващият на Сухопътните войски на Федерална  Република Германия генерал-лейтенант Йорк Фолмер е на работно посещение у нас по покана на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
По време на разговорите бяха обсъдени въпроси относно средата на сигурност и съвременните предизвикателства, програмата за модернизация на СВ на БА, както и въпроси от взаимен интерес за двете армии.
На срещата присъстваха бригаден генерал Валери Цолов – заместник-командир на СВ, полковник Петър Иванов - началник на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на СВ”, полковник Юри Цонев – началник на сектор „Военни контакти”, както и офицери от щаба на СВ.
Генерал-лейтенант Фолмер  бе съпровождан от подполковник Кристиян Зиесе – аташе по отбраната на ФР Германия със седалище Букурещ, Румъния и пет военнослужещи от Сухопътните войски на ФР Германия.
По-късно днес той ще проведе работни ... още
В изпълнение на плана за подготовката на полка, всяка от алпийските роти от 101 алпийски полк преминава през петдневна специализирана алпийска подготовка. Днес, 11 юли, смолянските алпийци проведоха занятие, отворено за представителите на регионалните средства за масова информация, на местността Невястата и скала Турлука. Темите на подготовката са: правила за осигуряване и самоосигуряване, движение и осигуряване на различни видове опорни точки, движение, прилагане и осигуряване на следващ, преодоляване на скали, катерене по различни скални форми, катерене с връзка по двама-трима алпинисти,  катерене с горна осигуровка  са части  от  специализирания курс по  алпийска подготовка на 101 алпийски полк от състава на Сухопътните войски.
Специализираната подготовка преминава през четири учебни  места.
На първото учебно място военнослужещите се запознават със специализираната екипировка и видовете алпийски възли.
Второто учебно място включва ... още
Днес, 10 юли, на учебен център „Анево” се проведе медиен ден, в който журналисти от в-к „Марица”, БТА - Пловдив, БНТ- Пловдив, в-к „Българска армия”, Военния телевизионен канал, Дарик радио, Информационния сайт otbrana.com, списание „Клуб Оръжие” наблюдаваха тактически занятия с бойни стрелби на механизирани взводове от 1 механизиран батальон на 61 Стрямска механизирана бригада с командир подполковник Станислав Малешков.
          В занятието на тема „Механизираният взвод в настъпление” взеха участие военнослужещи от механизирани формирования, разчети от смесен противотанков взвод и разчети от самоходна минохвъргачна батарея от 1 механизиран батальон на 61 Стрямска механизирана бригада.
Поставените цели - повишаване сглобяемостта на формированията и затвърждаване на уменията на командирите при тяхното управление, бяха изцяло постигнати.
Проведеното занятие ... още
В центъра на китното подбалканско градче Сопот, в навечерието на рождението на един от представителите на големия и славен род Вазови, поел по пътя на перото и посветил живота си на създаването на едни от най-стойностните произведения в българската литература, формирования от 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Иван Вазов.
Да почетат 168 години от рождението на поета пред паметника му се събраха кметът на община Сопот Деян Дойнов, президентът на Република България от 2002 до 2012 г. г-н Георги Първанов, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61 Стрямска механизирана бригада, представители на местната и държавната власт, на военнопатриотични съюзи и родолюбиви организации, архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров, много граждани, ученици и гости на града.
С прочувствено слово кметът на община Сопот поздрави всички присъстващи и обяви носителя на ... още
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени