Националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2018” се провежда от 13 юли до 22 юли. Военноморските сили на Република България участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с 930 души личен състав. В учението са включени и два самолета от българските Военновъздушни сили, както и представители от Сухопътни войски. Това са военнослужещи от 78-ми батальон – София и механизиран взвод от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада.
Личният състав на механизирания взвод, с ръководител старши лейтенант Светозар Урумов, изпълнява задачи, свързани с охраната и отбраната на вътрешния периметър на базата и действия като група за бързо реагиране.
В хода на учението военнослужещите отработват и демонстрират умения за организиране и осъществяване на пропускателния режим, провеждане на пеши и механизирани патрули, извършване на контрол и проверка на автомобилния трафик, както и поддържане на ... още
„Тракийска звезда 2018“ е ежегодна международна летателна тренировка, която се провежда от 16 до 27 юли 2018 г. и предоставя на участниците възможности да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда.
Зенитно-ракетните дивизиони „ОСА” от състава на Сухопътните войски се включиха в понеделник, 16 юли и ще продължат участието си до 26 юли.
В тренировката участват над 80 военнослужещи и 16 единици техника от дивизионите. Съгласувано с действията на авиацията се изпълняват тактически задачи по зенитна защита на стратегически обекти на територията на България и завоюване на превъзходство във въздуха. В реално време се подготвят бойните разчети по добиване на информация за въздушната обстановка, оценка и вземане на адекватни решения за действие в отговор на възникналата заплаха. Тренират се маньоври с техника, въвеждане на противника в заблуждение, откриване и „унищожаване” на противникови летателни ... още
На 14 юли пред барелефа на Стефан Караджа в град Казанлък и по-късно пред паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа се проведоха възпоменателни церемонии с участието на представителни формирования и военния духов оркестър от състава на 61 Стрямска механизирана бригада. Тържествата бяха по повод 150 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета и преминаха под патронажа на  вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и кмета на Община Казанлък Галина Стоянова.
Тържественият ден за казанлъчани и техните гости започна с поклон пред обновения от младежи барелеф на Стефан Караджа, където почетен караул от Самоходния артилерийски дивизион на 61 Стрямска механизирана бригада  посрещна министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Поднесени бяха  венци и цветя в памет на загиналите герои.
Поклонението продължи на връх Бузлуджа, с традиционното отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите четници.
Слова по повод историческата ... още
 Протоколна визита на 14 военни аташета от 10 дъpжави –  КНДР, Съpбия, Унгаpия, Швеция, Гъpция, Австрия, САЩ, Полша, Великобритания, Украйна, акредитирани у нас, бе проведена днес, 13 юли, в Единния център за начална подготовка – гр. Плевен. Посещението е в съответствие с „Плана за работа с Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Р България през 2018 г.”
По стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб и сол.
Визитата започна с брифинг на командира на ЕЦНП полковник Николай Бешев, на който той запозна присъстващите с кратки исторически данни за региона и Центъра, със структурата, дислокацията, задачите и подчинеността на формированието, както и с подготовката и участието в операции по поддържане на международния мир и сигурност. Бяха изтъкнати и задачите на ЕЦНП, подчинени изцяло в интерес на трите мисии на Въоръжените сили на Българската армия.
На гостите бяха представени различни видове техника на въоръжение във ... още
Днес, 13 юли, 52-ма военнослужещи от формированията на Сухопътните войски в Асеновград, Белене, Благоевград, Враца, Казанлък, Карлово, Пловдив, Смолян, София, Стара Загора, Хасково, Ямбол на Сухопътните войски получиха своите удостоверения за успешно завършване на обучението си в Центъра за подготовка на специалисти – Сливен.
 „Получих нови знания, припомних си предишни и със сигурност курсът е полезен. Ще има какво да приложа в своята практика. Ценното е, че обучаващите са професионалисти, знаят какво правят и винаги са готови да се отзоват на нашите въпроси. заяви днес, 13 юли, старши сержант Красимир Попов от военно формирование 56040-Благоевград, който е и един от отличниците на този модул.
Военнослужещите преминаха обучение по първи модул – „Общовойскова военна подготовка”,  което започна на 11 юни в Центъра за подготовка на сержанти и войници, с командир подполковник Иван Байрактаров.
В три ... още
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени