От 29 юни до 07 юли 2018 г. военнослужещи от Командването на Сухопътните войски и 101–ви Алпийски батальон – Смолян взеха участие в учението в планинска местност „5 Torri” (5–те Кули) в Република Италия.
Учението е ежегодно и се провежда в местността Алта Вал Бадиа, в близост до Пасо Фалцарего. Нарича се „5–те Кули”, защото всички занятия (катерене, тактически действия в планинско-горист терен, преодоляване на скални препятствия, спасяване с хеликоптер) са на мястото, известно като 5-те кули в района Доломити. Мястото предлага отлични условия за тренировка и провеждане на занятия по специална алпийска подготовка, като за целта има оборудвани учебни места и 14 маршрута за катерене с дължина от 30 до 120 м. на 2255 метра надморска височина.
Тази година в учението взеха участие представители на 15 страни и военнослужещи от центъра на НАТО за подготовка и усъвършенстване на воденето на бойни действия в планинско-гориста ... още
Ефрейтор Пламен Пуфтев от състава на 101-ви алпийски полк беше награден днес, 5 юли, от министъра на отбраната с награден знак „За военна доблест”–трета степен за отличната психическа устойчивост, подготовка и адекватни действия при оказване на първа помощ на пострадал при катастрофа. Отличието беше връчено от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов.
Церемонията се състоя пред личния състав на полка и на нея присъстваха  председателят на Общинския съвет на град Смолян Димитър Кръстанов, заместник-областният управител Андриян Петров и кметът на с. Търън Явор Говедаров.
На 7 юни 2018 г. около 19.00 ч. в село Търън, община Смолян става тежко пътно-транспортно произшествие. Водач на лек автомобил блъска водач на микробус, който сменя спукана гума. Ефрейтор Пуфтев, който се намира в центъра на селото, научавайки за катастрофата се отправя с личния си автомобил към мястото на инцидента. Военнослужещият успява с ... още
20 военнослужещи от 101-ви алпийски полк - Смолян участват и днес, 4 юли, с техника във възстановяване на проходимостта на инфраструктурата на града. Те почистват улици, пострадали от обилните валежи, паднали през миналата седмица. Действията на военнослужещите се ръководят от майор Иван Щерев.
 
Над 20 военнослужещи от 101-ви алпийски полк - Смолян участват днес, 3 юли, с техника във възстановяване на инфраструктурата на града. Те почистват улици, пострадали от обилните валежи, паднали през миналата седмица. В град Чепеларе с две водоноски военнослужещи доставят вода за детските градини.
 
Тържествена церемония по преустановяване на дежурството на контингента от Българската армия, участвал в състава на  Многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC – BG”, се състоя днес, 02.07.2018г. в 42-ри механизиран батальон – Ямбол.
За постигнати високи резултати, военнослужещи бяха наградени с грамоти от командира на 2 механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов. Грамотите връчи заместник-командира на бригадата полковник Недялко Ников, който поздрави военнослужещите и определи участието им в носенето на дежурството като „принос за европейската система за сигурност, в контекста на придобиването на съществен опит на личния състав за изпълнение на задачи, свързани със стратегически решения”. 
Командирът на 42-ри механизиран батальон подполковник Ивайло Иванов в обръщението си към офицерите, сержантите и войниците изрази чувство на гордост и удовлетворение от проявения професионализъм и положените от ... още
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени