Ротите от България, Австрия и Хърватия извършват комбиниран марш до заемане на указаните райони. По време на марша военнослужещите от 3-та алпийска рота и военнослужещите от Република Австрия преминаха през заразен с бойни отровни вещества участък и попаднаха в засада, които преодоляха със съвместни действия.
Военнослужещи от 4-ти артилерийски полк – Асеновград поднесоха в знак на признателност венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за национално обединение в град Първомай. С едноминутно мълчание и падане на колене участниците в ритуала почетоха паметта на загиналите герои.
Строя на почетния караул беше приет от командира на противотанковия дивизион подполковник Валери Витанов.
Свещеници от Асеновградска духовна околия отслужиха панихида. Кметът на град Първомай Николай Митков и председателят на тракийското дружество в града произнесоха слова.
На мероприятието присъстваха още председателя на общински съвет, общински съветници, членове на тракийското дружество в града, ученици, жители и гости на Първомай.
 
Искам да изразя моята най-искрена благодарност на майор Данаил Карабов, капитан Борислав Семерджиев, младши сержант Трендафил Кехайов, ефрейтор Николай Панчев и старшина Борислав Костадинов от 101-ви  алпийски полк за успешно планираната и проведена реална операция за спасяването на бедстващи хора в района на връх Голям Перелик. За пореден път военнослужещи от Сухопътните войски показват висок професионализъм и морал.
Благодаря Ви, колеги за доблестната постъпка. Вие още веднъж доказахте, че притежавате отлична подготовка, сте и ще бъдете там където и когато е необходимо и хората винаги могат да разчитат на нас.
Бъдете здрави и горди, че сте част от  алпийския полк.
„Една цел, един връх!“
 
 
 
              ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ДЕЯН ДЕШКОВ
КОМАНДИР НА СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ
 
На 23 март 2024 г., след получаване на сигнал за помощ от бедстващи цивилни в подножието (югоизточно) на връх Кузу ятак (на 3 км източно от връх Голям Перелик, Родопите) военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк - Смолян, участващи в международна съвместна подготовка „Родопи-24“, провеждат реална операция по търсене и спасяване.
Сигналът за бедствие е получен в 15.35 часа. В рамките на 15 минути провеждащите в подножието на връх Голям Перелик занятия по оцеляване в зимни условия в планинско-гориста местност военнослужещи майор Данаил Карабов, капитан Борислав Семерджиев, младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Николай Панчев, изготвят план, включващ избиране на маршрут за придвижване, избор на оборудване (медицинско, алпийско и т.н.), както за тях, така и за бедстващите, както и организират операция по търсене и спасяване.
Операцията започва в 15.50 часа. Бедстващите са локализирани в 17.03 часа. В 19.04 часа, благодарение на светкавичната и ... още
Формированията от България, Австрия и Хърватия изпълняват своите задачи и надграждат елементите от тяхната подготовка.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени