НОВИНИ
1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 614
На 21 март от 10.30 ч. пред община Ямбол ще се състои церемония по официалното изпращане на военнослужещи от маневрена рота в състава на регионално командване „Запад” в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) .
           В състава на формированието са включени около 100 военнослужещи, основно от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, както  и личен състав от Съвместното командване на силите, Мобилната КИС и Военномедицинска академия.
Помощник-национален командир на контингента е майор Светлин  Симеонов от управлението на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, а командир на ротата за охрана е старши лейтенант Слави Славчев от 38-ми механизиран батальон на бригадата.
Контингентът премина подготовка в 42-ри механизиран батальон - Ямбол и беше сертифициран с оценка „БОЕГОТОВ” от комисия от Съвместното командване на силите след проведено ... още
С официална церемония в 101-ви алпийски полк-Смолян беше открита  четвърта по ред международна съвместната подготовка „Родопи – 24”.
След като прие строя на участващите формирования провеждащият учението полковник Стефан Димов, командир на 101-ви алпийски полк, поздрави участниците с „Добре дошли на съвместната подготовка Родопи 24 на представителите от страните членки на НАТО и планинската инициатива в България”  и им пожела  „Дайте всичко от себе си, за да реализирате успешно поставените Ви задачи, както и да обмените своя опит по между си”.
В съвместната подготовка участват военнослужещи от Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк, 110-ти логистичен полк - Пловдив, Военномедицинска академия - София, 24-та Авиобаза – Крумово, Република Хърватия и Република Австрия, както и наблюдатели от Центъра на НАТО за планинска подготовка от Република Словения.
С военен ритуал в Шумен беше отбелязана 79-ата годишнина от Дравската епопея. На официалната церемония, състояла се пред Паметника на загиналите във  войните шуменци, представителни блокове от Базата за съхранение на въоръжение и техника и подготовка на резервисти, и 29-ти механизиран батальон, от състава на 5-то бригадно командване, отдадоха почит на загиналите в Дравската операция.
В знак на признателност към героите бяха поднесени венци от името на командването на гарнизон Шумен, Областна и общинска администрация Шумен, Съюза на ветераните от войните Шумен и  граждани.
          Военнослужещи от Сухопътните войски отдават почит на героите, загинали за Независимостта и териториалната цялост на страната ни.
 
 От 19 до 28 март 2024 г. ще се проведе съвместна  подготовка „Родопи 24“ в района на гарнизон Смолян.
В нея участие ще вземат около 350 военнослужещи от Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк - Смолян, логистичен модул от 110-ти логистичен полк - Пловдив, Военномедицинска академия - София, 24-та Авиобаза – Крумово, Република Хърватия и Република Австрия.
Темата на съвместната подготовка е „Действия на алпийски формирования за осигуряване на критичните елементи от линиите за комуникация в планинско-гориста местност в зимни условия.”
Офицер планиращ подготовката е командирът на Сухопътните войски  генерал-майор Деян Дешков, офицер провеждащ подготовката е командирът на 101-ви алпийски полк полковник Стефан Димов, а директор е заместник- командирът на полка подполковник Иван Запрянов.
Целта на съвместната подготовка ,,Родопи 24“ е да се поддържат и повишават способностите на алпийските ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени