Съвместната подготовка „PLATINUM LION 18” се провежда на Учебен полигон „Ново село“ от 30 юли до 10 август 2018 г. с участието на сили и средства от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Служба „Военна полиция“ и Военно-медицинска академия на Република България, Силите на САЩ в Европа и от трети страни.

Днес на церемонията по закриване присъства министър-председателят на Р България Бойко Борисов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и аташето по отбрана към Посолството на САЩ в България полковник Шанън Джонсън, който изрази своето задоволство от възможността да наблюдава действията на участниците в съвместната подготовка и това, което са постигнали по време на учението.

Министър-председателят връчи сертификати на старши националните представители на участниците в подготовката и поздрави ръководството на българското военно командване и на Сухопътните войски, което „успешно планира, ръководи и управлява това мащабно занятие с много участници и офицери на световно ниво“. След това премиерът изтъкна, че със страните участнички в учението имаме добър политически диалог и „на тези учения ние променяме мисленето да се учим заедно, да се отбраняваме заедно и да гарантираме сигурност не само на нашите държави и граждани, но и на черноморския регион. И това се случва на едно прекрасно съоръжение за подготовка, тренировка и възпиране като полигон „Ново село“.

Началникът на отбраната генерал Боцев се присъедини към думите на премиера и допълни, че учението успешно премина целия спектър от поставени задачи.

За първи път в историята на „PLATINUM LION 18” процесът по планиране, подготовка и провеждане е изцяло отговорност на Сухопътните войски на Република България

В края на церемонията провеждащият учението полковник Стоян Шопов връчи още 27 награди на отличили се военнослужещи от 8-те нации – участници в съвместната подготовка.

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени