На 4 септември 2013 г. бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на 61-ва– Карлово посрещна генерал-лейтенант Николаoс Девецис - командир на корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун, Гърция, който бе на официално посещение в България по покана на генерал-майор Нейко Ненов - командир на Сухопътните войски.

Визитата на гръцкия командир започна с информационен брифинг, на който Командирът на 61 мбр в присъствието на командването на бригадата го запозна с настоящото състояние, основните мисии и задачи, изпълнявани от формированието. Делегацията посети медицинския пункт, учебните кабинети, фитнес-залата и спортните игрища в района на бригадата и се запозна с образци въоръжение и бойна техника.

Работното посещение на генерал-лейтенант Николаос Девецис продължи с демонстрация на способности от военнослужещите от военно формирование 42000 на учебен полигон „Анево”. С брифинг командирът на формированието представи целите и задачите, които се изпълняват в хода на демонстрацията на тактическите способности. Военнослужещите демонстрираха решителни тактически действия и безупречна стрелба с всички видове щатно въоръжение. Показано беше овладяване на обект от маневрена и огнева група, патрулиране, извикване огъня на артилерията от командир на механизирано отделение, изпълнение на упражнения от „Методиката за динамична стрелба”, поразяване на бронирани цели с тежка противотанкова гранатохвъргачка, демонстриране на умения в стрелба със снайперова пушка и други. 

Личният състав, участващ в демонстрирането на способности, бе поздравен за отличните си действия и взаимодействие лично от командира на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция и от българската делегация.

В края на работното посещение генерал-лейтенант Николаос Девецис разгледа местните забележителности и се докосна до патриотичния възрожденски дух на град Карлово.

 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени