На 24 май участниците в многонационалното учение „Отбранителен щит 23“ на Учебен полигон „Ново село“ от България, Италия и САЩ отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с културни и спортни и мероприятия.
Военнослужещите от инженерния взвод от Националната гвардия на САЩ посетиха град Бургас, където разгледаха археологическия и историческия музеи в града, посетиха морската градина и присъстваха на мероприятия организирани от местната власт по случай празника.
Спортните мероприятия на учебен полигон „Ново село” започнаха със състезание по теглене на въже, в което участваха шест отбора -  по два отбора от България  САЩ и Италия. На първо място се класира отбора на България.
В състезанието по издръжливост - крос 3000 метра, взеха участие 11 състезатели. Най-издръжливи бяха военнослужещите от САЩ като пръв финишира сержант Ременк.
В двубоите по канадска борба взеха участие петнадесет военнослужещи, които бяха разпределени в две категории – мъже и жени. Те премериха сили по между си в много оспорвани и атрактивни за публиката срещи. Победител в срещите при жените бе ефрейтор Кремена Павлова, а при мъжете младши сержант Иван Йорданов, и двамата от българския отбор.


 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени