Днес 14.06.2012г. в град Сопот от 12.00 часа  министъра на отбраната Аню Ангелов откри  паметник на генерал-лейтенант Георги Вазов  и генерал -майор Владимир Вазов -герои на Одринската и Дойранската епопея. С прочуствено слово той разкри приноса им  за военното дело и това, че днес заветите на генералите  са живи за воините от българската армия. Българската армия заслужава доверието на българския народ, тя е пазител на неговите изконни ценности - чест, вяра, родолюбие.

Паметниците бяха  осветени от негово Високопреподобие архимандрит Арсений. Слово за значението на делото на генералите изнесe и бригаден генерал Цветан Харизанов - началник на НВУ”Васил Левски”- В.Търново.

Бюст паметниците са дело на скулптора Дишко Дишков. За изграждането на паметниците са спомогнали граждани на общината както и Министерството на отбраната.

В ритуала по откриването участие взеха още военният духов оркестър и военнослужещи от военно формирование 34750, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Красимир Кънев, кметът на община Сопот  г-н Веселин Личев, родственици на Вазовия род, представители на държавната и  местна власт, граждани и гости на общината.

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени