КАРЛОВО

На 19.02.2014 г. от 09.00 часа военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово почетоха паметта на Апостола на Свободата - Васил Левски, като поднесоха венец пред бюст-паметника му в района на формированието. Произведения посветени на Апостола рецитираха г-н Диньо Колев, който с прочувствен рецитал представи одата «Левски» от Иван Вазов и ефр. Кольо Колев – стихотворението «Обесването на Васил Левски».

По-късно от 10.00 ч. в църквата «Св.Богородица» гр. Карлово Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида в памет на Дякона – Васил Левски.

 От 11.00 ч. на площад “Васил Левски” представителни роти и Военният духов оркестър от 61 мбр взеха участие във Възпоменателен митинг-поклонение в памет на Апостола.  

Слова за Васил Левски произнесоха г-жа Маргарита Златарева – председател на дружество "Васил Левски" на карловците, живеещи в София и постоянният секретар на отбраната - д-р Добромир Тотев.

Под звуците на “О, майко моя” на паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя от Президента на РБ, Парламентарно представените политически групи, Министъра на отбраната – г-н Ангел Найденов, Кмета на община Карлово – д-р Емил Кабаиванов, Началника на отбраната – генерал Симеон Симеонов, Председателя на общински съвет Карлово – г-н Стойо Карагенски, Командира на 61 мбр – бриг. ген. Димитър Шивиков,  представители на държавната и местна власт, военно патриотични организации и родолюбиви българи.

Възпоменателният митинг завърши с поднасяне на цветя на гроба на майката на Апостола – Гина Кунчева и шествие до родната му къща.

 

СТАРА ЗАГОРА

 

Днес 19.02.2014 г. от 11.00 часа на площад „Васил Левски” в Стара Загора се проведе ритуал по полагане на венци пред паметника на Васил Левски,

В ритуала взеха участие военнослужещи Военният духов оркестър на военно формирование  24150 и почетен караул от военно формирование 54140  Стара Загора.

          На церемонията присъстваха кметът на община Стара Загора  господин Живко Тодоров, областният управител на област Стара Загора  госпожа Живка Аладжова, председателят на общински съвет Стара Загора господин Емил Христов и командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров.

           Беше отслужена заупокойна молитва от свещеници от храм “Свети Димитър Солунски”.

           Слово произнесе кметът на община Стара Загора.

Бяха поднесени венци от община Стара Загора и Старозагорски военен гарнизон, областна администрация Стара Загора, общински съвет Стара Загора, ОД на МВР и ТД ДАНС.

 

 

БЕЛЕНЕ

 

Днес, 19 февруари, военнослужещи от военно формирование 54470 – Белене, от състава на 55-ти инженерен полк, взеха участие в тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя по случай отбелязването на 141 години от гибелта на Васил Левски. Тържествената церемония се състоя в района на Основно училище „Васил Левски” в град Белене пред паметната плоча на Апостола на Свободата.

На събитието присъстваха командирът на 55-ти инженерен полк полковник Иван Стоянов, председателят на Общински съвет - Белене Стефан Николов, кметът на Община Белене Момчил Спасов, представители на местната общественост, ученици и граждани, пожелали да изразят своята признателност към паметта на Апостола.

След приключване на ритуала мероприятията продължиха в Актовата зала на училището с програма, организирана от ръководството и изнесена от ученици.

 

ХАСКОВО

Днес, 19.02.2014 г. от 11:00 ч. представително подразделение от военно формирование 52740 – Хасково участва в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски, намиращ се в двора на училище „Васил Левски” в град Хасково по повод отбелязването на 141 години от обесването на Апостола.

На мероприятието, организирано съвместно с община Хасково, присъстваха Областният управител на Хасково г-н Кадир Исов, неговият заместник инж. Иван Станчев, заместник–началникът на щаба на военно формирование 52740 капитан Георги Черкезов, представители на военно–патриотични организации и политически партии, учители и ученици, много граждани.

С едноминутно мълчание и на колене всички отдадоха почит към паметта на Апостола на свободата.

 

БЛАГОЕВГРАД

 

Днес, 19.02.2014 г. от 11:00 часа, военнослужещи от състава на военно формирование 26 400 - Благоевград, начело със заместник - командира на формированието майор Кирил Спаневиков, отдадоха почит и положиха цветя пред бюст - паметника на Васил Левски, в знак на признателност пред подвига  на Апостола, дал живота си в името на висшия идеал - Свободна България.

Ученици от благоевградските училища, бяха подготвили тържествена програма и възстановка на залавянето и последните часове от живота на свидното чедо на Майка България- Васил Левски.

Мероприятието беше уважено от кмета на община Благоевград г-н Атанас Камбитов, Областния управител г-н Муса Палев, заместник - кметове, заместник-областния управител, представители на местната власт и на държавни институции, много граждани, деца и ученици.

ПЛЕВЕН

От 11,00 часа на 19.02.2014 г. в гр. Плевен пред паметника на Васил Левски на площад «Възраждане» се проведе тържествен ритуал по случай 141 години от гибелта на Васил Левски.

В ритуала взеха участие, военнослужещи от военни формирования 42800, 22160 и 38220 – гр. Плевен.

Отслужена бе панихида от митрополит Игнатий.

„С победата си над малодушието и страха, сковали Отечеството ни в продължение на 500 години, Дяконът печели заслужено място в историята", заяви в словото си кметът професор д-р Димитър Стойков, дмн.

По време на възпоменателния митинг, заедно със жителите на град Плевен, пред живота и делото на Левски  се преклониха Областният управител на гр. Плевен г-н Илиян Йончев, кметът на гр. Плевен професор д-р Димитър Стойков, дмн, председателят на Общинския съвет г-н Дарин Ангелов, представители на местната областна и общинска власт.

Възпоменателният митинг завърши с военен ритуал по поднасяне на  венци и цветя от името на областната и общинската управа, военните формирования 42800, 22160 и 38220 в гарнизон Плевен, средни и основни училищата в гр. Плевен и неправителствени организации.

В мероприятието дейно участие взе и общинският оркестър с диригент г-н Пламен Марков.

СЛИВЕН

На 19.02.2014 г. военнослужещи и цивилни служители от Център за подготовка на специалисти се поклониха пред паметта на Апостола на българската свобода. Те отдадоха своята почит и поднесоха венец пред паметника на Васил Левски на едноименния площад в Сливен. По повод 141 години от гибелта на Левски в общоградското поклонение, освен военнослужещи, участваха представители на държавното и общинско управление, представители на партии, съюзи, сдружения, много граждани и ученици.

В словото си кметът на Сливен Кольо Милев изтъкна: „Представата за Апостола – неуловим, безкористен и отдаден на отечеството си – живее във всяко българско сърце. Делото на този велик българин не спира да вълнува всяко следващо поколение. За всички нас Левски е извор на национално самочувствие и мерило за патриотизъм”.

ЯМБОЛ

На 19.02.2014 г. от 12:00 ч. в двора на Гимназия „Васил Левски” се проведе ритуал по отбелязване на 141 години от обесването на В. Левски.

В знак на признателност бяха поднесени цветя от личния състав на военно формирование 52590 - Ямбол пред паметната плоча – барелеф на Апостола.

Отец Георги изнесе заупокойна молитва за Васил Левски. Бяха изпълнени много песни и стихове посветени на Апостола.

На възпоминателната церемония присъстваха представители на местната власт, жители на града и ученици от гимназията.      

На 19.02.2014 г. в гарнизон Асеновград се проведе ритуал във връзка с отблязването на 141 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.

 Мероприятието започна в 17.30 часа с приемане на почетната рота от командира на 4-ти Артилерийски полк и началник на гарнизон Асеновград – полковник Димитър Илиев. Свещеници от Асеновградска духовна околия отслужиха панихида, а ученици от средно основно училище „Свети Свети Кирил и Методий” представиха поетико-музикална програма, посветена на Апостола.

Бяха поднесени венци и цветя, в знак на признателност пред делото на Апостола на свободата, след което всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание.

На мероприятието присъстваха замесник-кметове на община Асеновград, общински съветници, представители на различни политически партии и движения, свещеници от Асеновградска духовна околия, ученици и жители на Асеновград, както и представителна рота от военно формирование 24490.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени