На 1 ноември 2012 г. представителни части и Военният духов оркестър от Центъра за подготовка на танкови подразделения (ЦПТП) – Сливен, с командир полковник Христо Стаматов проведоха тържествена заря-проверка на площад „Свобода” в Русе в чест на 200-годишнината от рождението на видната българка Баба Тонка Обретенова. Част от тържествата са свързани и с годишнина от Балканската война. В края на октомври преди сто години е бил най-кръвопролитният бой от 6-дневните бойни действия на Пети Дунавски полк при Бунар-Хисар, когато с цената на над 6000 загинали и ранени българи са спрени 9 турски дивизии. Ритуалът бе организиран от Община Русе и Русенския гарнизон. Освен представителните части от ЦПТП – Сливен в тържествата участваха и военнослужещите от военно формирование 32420 – Русе, представители на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе, Дружество „Традиция“ – Русе.

На празника присъстваха вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, депутати от Русенския избирателен район, Негово Високопреосвещенство русенския митрополит Неофит и официални представители на побратимени с Русе градове.

Слово за празника произнесе Кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени