Ефрейтор Пламен Пуфтев от състава на 101-ви алпийски полк беше награден днес, 5 юли, от министъра на отбраната с награден знак „За военна доблест”–трета степен за отличната психическа устойчивост, подготовка и адекватни действия при оказване на първа помощ на пострадал при катастрофа. Отличието беше връчено от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов.
Церемонията се състоя пред личния състав на полка и на нея присъстваха  председателят на Общинския съвет на град Смолян Димитър Кръстанов, заместник-областният управител Андриян Петров и кметът на с. Търън Явор Говедаров.
На 7 юни 2018 г. около 19.00 ч. в село Търън, община Смолян става тежко пътно-транспортно произшествие. Водач на лек автомобил блъска водач на микробус, който сменя спукана гума. Ефрейтор Пуфтев, който се намира в центъра на селото, научавайки за катастрофата се отправя с личния си автомобил към мястото на инцидента. Военнослужещият успява с турникет и подръчни средства да спре тежката кръвозагуба на пострадалия гражданин, който е с откъснати крайници. Благодарение на бързата и адекватна намеса на ефрейтор Пуфтев състоянието на пострадалия мъж е стабилизирано до пристигането на медицинския екип. За съжаление, вследствие на тежките травми на главата и коремната област при проведените операции след около 6 - 8 часа в болницата пострадалият почива.

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени