На 4 януари 2012 година от 11.00 часа във военно формирование 52740 – град Хасково се състоя церемония по преустановяване на дежурството на контингент от Българската армия от състава на Многонационална бойна група HELBROC на Европейския съюз, носила бойно дежурство от 1 юли до 31 декември 2011година.

Българският контингент се състои от лека пехотна рота и щабен елемент. Ротата е формирана и подготвена във военно формирование 52740 -Хасково. Контингентът премина подготовка от месец ноември 2010 година до месец март 2011 година. В края на месец март 2011 година ротата проведе тактическо учение и получи национален сертификат за участие в операции и мисии. Щабният елемент беше сертифициран пo време на командно-щабното учение “EVROPI 2011/II”, проведено от щаба на бойната група през месец май 2011година на полигон НЕА САНТА, Република Гърция.

Национален командир на контингента е полковник Божидар Борисов от отдел “Операции” на Командването на Сухопътните войски. Полковник Борисов е и Заместник – командир на многонационалната бойна група. Командир на бойната група за третия период на бойно дежурство е бригаден генерал Кристос Кавадиас, командир на 71 въздушно-преносима бригада на Въоръжените сили на Република Гърция.

В приветствието си командирът на Сухопътните войски генерал – майор Стефан Василев благодари на личния състав на контингента за положения труд, цялостната подготовка и носенето на бойното дежурство. Генерал – майор Стефан Василев награди и отличили се военнослужещи от щабния елемент и ротата. На мероприятието присъстваха командирът на в.ф. 24150-Стара Загора бригаден генерал Петър Петров,  заместник – областният управител на Хасковска област г-н Николай Нанев и народният представител г-н Румен Данев.

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени