Днес, 27 февруари, в Командването на Сухопътните войски се проведе тържествено събрание-концерт, посветено на 136 годишнината от Освобождението на България „За теб, Българийо свещена”.

Специален гост на концерта бе Директорът на Националния исторически музей професор доктор Божидар Димитров. „Трети март е една от тези преломни дати, които бележат нов път за България и българския народ” с тези думи проф. Димитров започна своето изложение пред ръководството, личния състав на  Командването на Сухопътните войски и командирите на всички военни формирования от войските. „Тези дати не са чак толкова много”, каза още професорът, „такива са 681 година  - годината на създаването на Българската държава и 864 г.  – годината на покръстването на българите”. „На Трети март се възстановява държавната независимост на България. Именно наличието на собствена държавност е единствената гаранция за прогресивното развитие на един народ и на неговото бъдеще”, каза още професорът. Изключително увлекателно и интересно професор Димитров преведе своите слушатели по пътя, преминат от руските, румънски и финландски воини, по потя на българското опълчение довел до спечелването на войната и подписването на Сан-Стефанския мирен договор.

Концертът продължи с уникалните изпълнение на военния духов оркестър и смесения войнишки хор на 61 Стрямска механизирана бригада с диригент майор Юлиян Атанасов и водещ госпожа Анита Илиева. Вокалните изпълнения на ученичките от СОУ „Васил Левски” – Карлово – петокласничката Полина Димова и осмокласничката Мария Петрова извикаха сълзи в очите на не един от слушателите и гостите на концерта.

Финалното изпълнение на хора и оркестъра „Стани, стани, юнак Балкански!” изправи на крака цялата зала.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов връчи почетни грамоти на участниците в концерта, а на проф. Божидар Димитров връчи благодарствен адрес и плакета на Сухопътните войски.

„Благодаря на всеки един и всички Вас! Прекланям се пред това, което правите в името на Майка България, защото вие правите и невъзможното да изпълните задълженията си по-най-добрия начин!”, заяви командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

„Пожелавам Ви здраве, късмет и благоденствие! Да сме живи и здрави, за да правим добри дела за славата и благоденствието на нашата Родина! Гордея се с Вас! Честит празник!”

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени