На 18 септември Сливен ще чества две юбилейни годишнини – 100 години от Балканската война и 100 години от създаването на Трета българска армия.  Тържествата са организирани от Инициативен комитет, чийто председател е кметът на град Сливен Кольо Милев.

Програмата започна в 12 часа с откриване на изложба в къща „Миркович” под надслов „Балканската война през погледа на художника”. Картините са от фонда на сливенската художествена галерия.

Отбелязването на двете годишнини ще продължи в 17 часа с полагане на венци и цветя пред паметника на 7-ми конен полк „Орлето” и с официално откриване в 17:30 часа на паметна плоча - 100 години Трета армия пред сградата на Военния съд.

Вечерната тържествена програма ще се състои от 18 часа в голямата зала на ДТ „Стефан Киров” – Сливен  и ще включва тържествено събрание и концерт на Ансамбъла на Българската армия.

С плакети за специални заслуги към Българската армия ще бъдат наградени 24 души, сред които и кметовете на Русе, Варна и Шумен, където през различните години се е намирал Щабът на армията.

Програмата ще завърши с тържествена заря-проверка на площад „Хаджи Димитър” с участието на военнослужещи от Центъра за подготовка на танкови подразделение и ученици от Чинтуловата чета на ПМГ „Добри Чинтулов” в Сливен.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени