Днес, 21 ноември 2013 г., в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово се извърши тържествен ритуал по откриване и освещаване на параклис „Св. Мина”. Идеята за построяването на светата обител е в памет на всички загинали военнослужещи  от състава на бригадата при изпълнение на служебния си дълг.

Светата литургия по случай откриването на новоизградения православен храм отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивски Митрополит Николай, а лентата за откриването бе прерязана от командира на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков. Параклис „Св. Мина” е създаден под ръководството на архитект Атанас Каджебов – проектант, инж. Камен Славов – конструктор и инж. Димо Ненов – строителен надзор и е изграден изцяло с труда на военнослужещи и цивилни служители от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Храмът е изграден съобразно всички православни канони и изцяло от дарения. Списъка с редицата благодетели, помогнали със средства е дълъг и достатъчно стойностен, за да бъде осъществено благородното начинание. Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада получи икони на светии, като подаръци за новооткрития параклис от военни и граждани.

Ритуалът по откриването на православния храм завърши с рибен курбан за всички присъстващи на събитието миряни. След освещаването си новоизградения параклис „Св. Мина”  ще бъде използван както за военни, така и за църковни ритуали и обреди.

На мероприятието присъстваха командири на военни формирования от Сухопътни войски, представители на местната и държавна власт, дарители, военнослужещи и цивилни служители.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени