На 09.03.2012 г. в гарнизон Асеновград се проведе тържественото честване на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия – 11-ти март и празник на военно формирование 24490-Асеновград.

В чест на празника във военното формирование през седмицата се проведоха спортни състезания.

Днес, от  09.30 часа, на строевия плац пред целия личен състав и в присъствието на представители на държавната и местна власт, командирът на военното формирование полковник Димитър Илиев награди победителите от спортните състезания. Наградите бяха връчени от заместник-кмета на община Асеновград госпожа Мария Вълканова и председателя на общинския съвет доктор Светозар Шуманов. На награждаването присъства и архиерейският наместник на Асеновград господин Йордан Георгиев. След церемонията по награждаването на победителите в спортните състезания военнослужещите поднесоха венци и цветя на признателност пред паметника на загиналите в Балканската и Междусъюзническата войни.

Тържествата по повод празника продължиха в читалище „Родолюбие”, където с почетен караул беше посрещнат началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. В присъствието на военнослужещите и много граждани на Асеновград беше тържествено открита организираната специално във връзка с празника изложба. Тя е  посветена на първия артилерист – Стоил Финджеков – топчията на панагюрските въстаници и генерала от артилерията Йеротей Сирманов, който е бил и командир на  11-ти артилерийски полк при обсадата на Одринската крепост. Изложбата е организирана съвместно с историческия музей – Панагюрище и териториален държавен архив – Пловдив.

         Кулминацията на празника беше тържественото събрание-концерт, на който присъстваха  началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, началникът на щаба на Съвместното командване на силите – бригаден генерал Васил Димитров, заместник областният управител на Пловдив – доктор Христо Грудев, представители на Клуб РВ и А „Олимпи Панов” – София, генерал-лейтенант Тодоров, генерал-майор Вълчо Фотев, представители на местната власт, на бизнеса, на военно-патриотични съюзи.  Събранието беше открито от полковник Димитър Илиев, който в словото си се спря на историческия път на формированието и приемствеността между поколенията, които някога и сега служат в него.

По случай празника, със заповед на Министъра на отбраната на Република България Аню Ангелов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов,  командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и командира на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев бяха наградени  с предметни награди и грамоти   20  военнослужещи от артилерийските формирования на Сухопътните войски. Освен тях, със заповед на министъра на отбраната, бяха наградени заместник-областният управител на Пловдив доктор Христо Грудев и  заместник архиерейският наместник на Асеновград Йордан Георгиев и трима офицери-артилеристи  от резерва.

Генерал Симеон Симеонов, генерал-майор Стефан Василев и бригаден генерал Васил Димитров приветстваха артилеристите  и им пожелаха здраве и професионални успехи в трудното им поприще.

По повод празника артилеристите  получиха много поздравителни адреси от  различни държавни и местни институции.

Празникът завърши с концертна програма от артисти и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени