„За празник на Сухопътни войски е определена паметна дата, свързана с победа в Сръбско-българска война. Ние, днешните военнослужещи от Сухопътните войски сме достойни наследници на тези, които с живота си защитаваха България. Заставаме пред обществото с гордо вдигната глава, защото няма от какво да се срамуваме.  Сухопътните войски сме първи по осъществени учения и участници в тях, първи сме по участие в мисиите, по оказване на помощ на населението, а в строя на Националната гвардейска част взводът, който представлява Сухопътните войски, е пръв. Благодаря на вас – войници, сержанти, офицери и цивилни служители за положения труд и постигнатите успехи, които са резултат от вашите професионализъм, чувство на дълг и отговорност”, каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов днес, 19 ноември, на тържественото събрание по повод празника на Сухопътните войски – 19 ноември във Военна академия „Г.С.Раковски“.
Личният състав бе поздравен от Президента на Република България  Румен Радев, който каза: „Вие, Сухопътните войски сте тези, които не отстъпвате от нито една задача. Аз съм оптимист за Сухопътните войски, защото тук има истински лидери и командири, прекрасни специалисти и отдаден личен състав Изоставането в модернизацията ще бъде преодоляно“.
За високи постижения, заслуги към отбраната, дългогодишна безупречна служба от името на министъра на отбраната бе награден о.з. генерал-лейтенант Кирил Цветков – началник на Главния щаб на Сухопътните войски в периода от 2001 г. до 2003 г.
По повод празника от името на министъра на отбраната бяха наградени 7 военнослужещи.
Приветствено слово от името на министъра на отбрана произнесе заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, който изрази своята увереност, че до средата на следващата година ще бъде подписан договор за новата бойна машина на пехотата.
С предметни награди и грамоти, за проявено усърдие и висок професионализъм началникът на отбраната генерал Андрей Боцев също награди 7 военнослужещи от войските. Той благодари на целия личен състав на Сухопътните войски за усърдието и затова, че не се огъват пред трудностите.
За цялостен принос в популяризирането на дейността на Сухопътните войски генерал-майор Попов удостои с предметна награда  журналиста от Българската национална телевизия Николай Минков.
Той връчи и голямата награда, присъдена на победителя  в организирания от Командването на Сухопътни войски фотоконкурс „Фотопоглед 2019“ майор Димитър Димитров от 61 механизирана бригада – Карлово. Гостите имаха възможност да разгледат и всички фотоси, които получиха призови места в различните категории.
Документалният филм по повод Празника на Сухопътните войски беше излъчен на 17 ноември 2019 г. от 14.00 ч. по БНТ 4.

 

Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени